Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat is er mis met de OpMaat Hypotheek?

Auteur: Annette Zeelenberg Maandag 8 september 2008
Na de verzekeraars Nationale Nederlanden, Delta Lloyd en AMEV zit nu ook een Nederlandse bank in het beklaagdenbankje vanwege de woekerpolisaffaire. Vorige week heeft de stichting Woekerpolisclaim een klacht ingediend tegen Rabobank. Volgens de stichting heeft Rabobank klanten met een OpMaat hypotheek misleid doordat de bank hen niet voldoende heeft ingelicht over de risico’s. Wat is er mis?

De OpMaat Hypotheek van Rabobank is een hypotheekvorm die sparen, beleggen en verzekeren combineert. Via een verzekering kun je door te sparen en te beleggen een vermogen opbouwen voor de aflossing van de hypothecaire lening. Hoeveel je spaart en hoeveel je belegt bepaal je zelf en je mag deze verhouding tijdens de looptijd ook wijzigen. Het gaat dus om een flexibele hypotheekvorm, vandaar de naam OpMaat. In de jaren negentig was deze hypotheek erg populair. Naar schatting van de stichting Woekerpolisclaim (WPC) heeft Rabobank circa 100.000 van deze hypotheken verkocht en zou er in totaal circa 4 miljard euro aan bruto premies ingelegd zijn in dit hypotheekproduct.

Sparen niet zo zeker
Bijzonder aan deze hypotheek, die door velen nu als woekerpolis wordt gedefinieerd, is dat de problemen niet alleen ontstaan zijn rond het beleggingsgedeelte. Juist het spaargedeelte is hier in opspraak geraakt. De spaarpot van deze hypotheek blijkt namelijk niet zoveel zekerheid te bieden als op het eerste gezicht wellicht lijkt. Volgens het consumentenprogramma Radar zijn er zelfs gevallen bekend van mensen die in de min geraakt zijn met hun OpMaat Hypotheek. En dat terwijl ze voor een groot deel voor de zekere spaarvariant hadden gekozen. Hoe kan dat?

Hoe kan dat?
Dat zit zo: voor de beleggingsverzekering binnen de OpMaat Hypotheek betaal je naast de premie voor de aflossing van het hypotheekbedrag ook iedere maand een bedrag voor de overlijdensrisicoverzekering (OVR). Die verzekering zorgt ervoor dat er bij jouw overlijden tijdens de looptijd van de hypotheek, toch voldoende geld is om de lening af te lossen.

Nu zit er op deze OVR een risicopremie die in rekening wordt gebracht als de resultaten van de beleggingen tegenvallen. Het gaat om een variabele premie die iedere maand opnieuw berekend wordt. Hoe minder rendement behaald wordt op de beleggingen, hoe hoger de risicopremie. Wanneer het erg slecht gaat op de beurs, kan het dus gebeuren dat het geld in de beleggingspot niet meer voldoende is om de premie voor de OVR mee te betalen.

Om er toch voor te zorgen dat de klant de OVR-premie kan opbrengen, haalt de Rabobank dit ‘extra’ geld uit het spaargedeelte van de hypotheek. Dat is mogelijk omdat een constructie binnen de hypotheek ervoor zorgt dat álle inkomsten van de hypotheek in het beleggingsgedeelte terechtkomen, dus ook het geld uit het spaargedeelte. Zo kan het gebeuren dat de risicopremie toch van het spaargedeelte wordt afgetrokken en dat mensen verlies kunnen maken op hun ‘gegarandeerde’ spaargeld binnen de hypotheek.

‘Misleiding’
Juist daarover is onder veel klanten ontevredenheid ontstaan. Uit de productinformatie van de Rabobank blijkt immers dat je door te sparen geen vermogensrisico loopt. De bank noemt de spaarmogelijkheid binnen de verzekering zelf de zekerheidsvariant. De WPC verwijt Rabobank nu dat ze haar klanten over dit risico niet voldoende of verkeerd heeft voorgelicht en dat de bank de premies van de OVR verborgen heeft gehouden. Bovendien gaat er volgens de WPS tot wel 25 procent van de inleg op aan kosten.

Verkapte schuldbekentenis?
Rabobank zelf heeft vanaf het begin van de affaire ontkent dat ze haar klanten onjuist heeft voorgelicht. De bank wilde eind 2007 dan ook niet in gesprek met de WPC om tot een compensatieregeling te komen. “Wij zijn niet ingegaan op de uitnodiging, omdat we geen misleidende informatie hebben gegeven”, zo schrijft Rabobank op haar website. “In het algemeen zien we ook geen aanleiding om generieke maatregelen te nemen. Via onderhoudsgesprekken benaderen we onze klanten persoonlijk”. Volgens de WPC lijkt het er echter toch op dat Rabobank eieren voor haar geld kiest: “Rabobank adviseert haar klanten al langere tijd om over te stappen naar een spaarhypotheek met minder risico’s en kosten. Hiermee bekent de bank in feite schuld”, vindt de stichting.

Compensatie
De WPC wil nu dat Rabobank haar klanten met een OpMaat Hypotheek alsnog compensatie biedt. Omdat Rabobank hier niet aan mee wil werken heeft de stichting op 22 augustus 2008 bij de Ombudsman Financiële Dienstverlening een reeks klachten ingediend tegen Rabobank Nederland, enkele lokale Rabobankvestigingen én verzekeraar Interpolis die de betreffende hypotheek ook aanbiedt. De WPC dient niet alleen de belangen van de bij de stichting aangesloten consumenten, maar alle mensen met een OpMaat Hypotheek.

Tip
Heb jij een OpMaat Hypotheek en vraag je je af wat te doen? Lees dan: Vijf tips voor mensen met een woekerpolis

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht