Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat is in aftrek te nemen in box 1?

Auteur: Mister Money zondag 17 januari 2016
Als je hebt besloten om je hypotheek over te sluiten krijg je te maken met aftrekbare kosten. Wat in aftrek is te nemen is eigenlijk 'heel gemakkelijk' (de berekening is echter lastig);

De rente over en kosten die samenhangen mét een lening (de hypotheek), waarvan de uitgaven betrekking hebben op de aankoop, verbetering en onderhoud van de eigen woning in het jaar van betaling.

Deze geldlening wordt de Eigen Woning schuld (EW-schuld) genoemd en alleen de rente en kosten die betrekking hebben op deze schuld zijn in aftrek te nemen in box 1. Dus indien een gedeelte betrekking heeft op (eerder) oversluiten of consumptief gebruik is geen sprake van EW-schuld!!

Aftrekbare kosten
De kosten die samenhangen met de financiering - voor aankoop, onderhoud en/of verbetering van de eigen woning- zijn in éénmalig aftrek te nemen in box 1. Denk hierbij aan: taxatiekosten, afsluitprovisie, notariskosten die samenhangen met de hypotheekakte en doorgaans de boeterente.

Niet aftrekbare kosten
De standaard kosten die niet éénmalig in aftrek zijn te nemen zijn: notariskosten die samenhangen met de leveringsakte, de overdrachtsbelasting, de makelaarskosten en een bouwkundig keuringsrapport (!).

Een boeterente (wel éénmalig) of opname van overwaarde heeft niets te maken met de aankoop, onderhoud en/of verbetering van de eigen woning. De kosten die daarmee samenhangen zijn naar rato dan ook niet aftrekbaar! Overigens zijn al deze kosten wel allemaal mee te financieren in de nieuwe hypotheek.

Een bouwkundige keuring is wellicht verstandig, maar niet noodzakelijk voor het verkrijgen van de hypotheek. Deze is dus niet éénmalig in aftrek te nemen, maar wel mee te financieren. De rente daarover is vervolgens weer wel in aftrek te nemen. Ingewikkeld?

Aftrekbare rente
De rente over de geldlening (de hypotheek) - waarvoor het geld is gebruikt voor de aankoop, onderhoud en/of verbetering van een eigen woning - is in aftrek te nemen in box 1. Zoals we hebben gezien is dit dan de Eigen-Woning-Schuld (of box 1- lening).

Let op: vanaf 1 januari 2013 gelden nieuwe hypotheekregels Deze houden in dat om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen nieuwe hypotheken alleen nog direct en binnen 30 jaar moeten worden afgelost. In de praktijk betekent dit dat alleen annu´taire en linaire hypotheken nog voor aftrek in aanmerking komen. Reeds bestaande hypotheken worden gerespecteerd. Ga je echter je hypotheek oversluiten en is deze niet annu´tair of lineair, dan mag dit ook zonder verlies van het recht op hypotheekrenteaftrek. Tenminste, zolang je niet als de hypotheek veranderd. Wil je bijvoorbeeld na het oversluiten bijlenen dan moet het nieuwe deel wel annu´tair of lineair zijn om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek over dat deel.

Niet aftrekbare rente
Een boeterente of opname van overwaarde heeft niets te maken met de aankoop, onderhoud en/of verbetering van de eigen woning. De rente over de meegefinancierde boete of het consumptief gedeelte van de hypotheek is dan ook niet in aftrek te nemen. De kosten die daarmee samenhangen zijn naar rato niet aftrekbaar! Indien deze kosten zijn meegefinancierd, is ook de rente daarover niet in aftrek te nemen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Gevolgen bij oversluiten en de bijleenregeling
Oversluiten en aftrekmogelijkheden in de praktijk

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŰle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet