Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat kost rood staan? - Uitleg en overzicht

Auteur: Mister Money dinsdag 10 september 2013
Heb je een keer niet genoeg geld op je betaalrekening en wordt er toch een bedrag afgeschreven? Dan krijg je een negatief saldo op je betaalrekening en sta je rood. Je leent dan geld van de bank en hiervoor moet je, net als bij alle andere vormen van lenen, rente betalen. De rentetarieven die banken hanteren voor rood staan variëren van ongeveer 10 tot 14 procent.

Overzicht kosten rood staan

Hieronder vind je een kort overzicht van rente die je betaalt voor rood staan bij de verschillende banken.

Wat kost rood staan?

*Rentetarief is afhankelijk van kredietlimiet

Let op: Sommige banken stellen een positief saldo gedurende een aantal dagen per maand/kwartaal verplicht. Informeer bij je bank naar de voorwaarden hiervoor.

Waarom kosten rood staan verschillen

Hoeveel je betaalt voor rood stand is onder meer afhankelijk van of je toestemming hebt van de bank om rood te staan en tot welk limiet je rood mag staan. Vraag je bij de bank de mogelijkheid voor rood stand aan, dan zal de bank op basis van je kredietwaardigheid bepalen of en tot welk bedrag je rood mag staan.

Heb je van de bank geen toestemming gekregen voor rood staan of heb je deze mogelijkheid niet  aangevraagd en krijg je toch een negatief saldo op je betaalrekening? Dan sta je ongeoorloofd rood. Dit altijd veel duurder dan rood staan met toestemming.

Tip! Verwacht je dat je in het rood gaat komen? Dan is het verstandig om bij de bank de mogelijkheid voor rood stand op je betaalrekening aan te vragen. Je betaalt in dat geval namelijk minder rente dan wanneer je ongeoorloofd rood staat.

Wat kost rood staan? – Kosten per dag

De rentetarieven die banken hanteren voor een rood stand zijn op jaarbasis. Dat wil zeggen dat je als je het hele jaar rood zou staan je dit percentage betaalt over het saldo dat je rood staat. Lang niet iedereen staat natuurlijk het hele jaar rood. Daarom berekenen banken de rente die je betaalt per dag. Elke dag dat je rood staat betaal je 1/365ste deel (in een schrikkeljaar 1/366ste ) deel van het rentetarief. Onderstaand rentevoorbeeld verduidelijkt dit:

Stel de rente voor rood staan is 10 procent en je staat 100 euro in het rood. Je betaalt dan voor elke dag dat je in het rood staat 0,0274 procent rente (10 procent gedeeld door 365 dagen). Dit komt bij een negatief saldo van 100 euro neer op iets meer dan 3 cent rente per dag.

Is rood staan altijd onverstandig?

Omdat de rentetarieven die je op jaarbasis betaalt voor een rood staan fors hoger zijn dan te rentes voor persoonlijke leningen of doorlopend kredieten, denken veel mensen dat rood staan altijd onverstandig is.

Toch is dit niet altijd waar. Als je slechts voor een klein bedrag in het rood staat en je weet zeker dat je hebt binnen enkele dagen weer kunt aflossen, hoeft rood staan niet duur te zijn. Zoals bovenstaand rekenvoorbeeld heeft laten zien vallen de kosten per dag namelijk wel mee. 

Sta je echter structureel rood of meerdere keren per jaar? Dan is een persoonlijke lening of doorlopend krediet meestal wel voordeliger.

__________________________________________________________________

Over MisterMoney.nl

MisterMoney.nl is de financiële vergelijkingssite voor bankproducten en verzekeringen. Wil je goedkoop geld lenen of ben je op zoek naar een voordelige hypotheek of de hoogste spaarrente? De laagste rente persoonlijke lening vinden of juist  doorlopend krediet vergelijken is heel eenvoudig met behulp van de renteoverzichten die MisterMoney.nl je biedt.
__________________________________________________________________

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Lenen en rente
Leen niet via een postorderbedrijf!
Verschillende rentes bij verschillende kredieten

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek