Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat te doen voor een goed pensioen?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 25 juni 2009
Vooralsnog kent Nederland een pensioenleeftijd van 65 jaar. De kans is groot de pensioenleeftijd binnenkort verhoogd wordt 67 jaar. Maar als je met pensioen gaat – wanneer dat ook mag zijn – hoe weet je dan of je op dat moment financieel wel kunt rondkomen?

Een goed pensioen
Wat is dat eigenlijk, een goed pensioen? In het algemeen wordt een toereikend pensioen gesteld op een bruto inkomen dat 70% is van het inkomen voor pensionering. Na het bereiken van de 65-jarige leeftijd is er een lager belastingpercentage van toepassing, waardoor je voor hetzelfde netto besteedbaar inkomen toe kunt met een lager bruto inkomen. Het bruto inkomen na pensionering bestaat uit een overheidsuitkering (AOW), een pensioenuitkering en een eventuele zelf verzorgde aanvulling (lijfrente).

Lagere belasting = ook minder aftrek
Vaak wordt over het hoofd gezien dat bij een lager belastingpercentage ook een lagere fiscale aftrek van bijvoorbeeld de hypotheekrente van toepassing is. Daardoor kunnen de netto hypotheeklasten na pensionering opeens gaan stijgen. Met name bij grote hypotheken heeft dat een behoorlijke invloed op het geld dat je netto per maand overhoudt. Dit kan een reden zijn om ernaar te streven dat er op pensioendatum een fiks deel van de hypotheek is afgelost.

Netto besteedbaar inkomen
Een beter en meer op de persoonlijke situatie toegespitst uitgangspunt bij het bepalen van een toereikend pensioeninkomen is het netto besteedbaar inkomen. Daarbij wordt gekeken naar het bruto inkomen en de belastingaftrek – maar wordt er ook rekening gehouden met de hypotheeklast. Het netto besteedbaar inkomen moet gelijk blijven om dezelfde levensstandaard te kunnen aanhouden. En misschien – afhankelijk van wat je met je leven gaat doen als je niet meer hoeft te werken – heb je wel een hoger netto besteedbaar inkomen nodig?

Vooruit kijken
Om te zorgen voor een goed inkomen na de pensioendatum moet je vooral vooruit kijken. Voor veel mensen zijn pensioenzaken ‘ver van hun bed’. Als de datum nog niet in zicht is klopt dat ook. Echter: als er gaten zitten in de inkomensvoorziening heb je ook behoorlijk wat jaren nodig om een aanvulling bij elkaar te sparen. Daarom is het verstandig om nu goed in beeld te hebben hoe de inkomenssituatie eruit zal zien na jouw 65e verjaardag. En dat ook bij wijzigingen in jouw situatie (nieuwe baan, samenwonen/trouwen, kinderen, echtscheiding) steeds opnieuw te bekijken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet