Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggen in aandelen en dividend

Auteur: Mister Money Donderdag 31 juli 2008
Vaak wordt er door mensen gemopperd over rentevergoeding op hun spaarrekening. Om een hoger rendement te gaan halen overwegen spaarders om te gaan beleggen. Misschien wel de bekendste beleggingsmethode van Nederland is beleggen in aandelen. Maar wat zijn aandelen nou eigenlijk en hoe gaat beleggen in aandelen precies in zijn werk? Twee vragen die Mister Money in dit artikel probeert te beantwoorden.

Een aandeel is een verhandelbaar bewijs van deelname in het vermogen van een bedrijf. Alle aandelen die op de beurs verhandeld worden, zijn aandelen in een Naamloze Vennootschap. Anders dan bij een obligatie is een aandeelhouder voor een deel eigenaar van de onderneming.

Een aandeelhouder heeft tijdens de aandeelhoudersvergadering van een bedrijf recht van inspraak. Een beursgenoteerde onderneming is verplicht om ieder jaar een Algemene Vergadering van Aandeelouders (AVA) te organiseren. Tijdens deze vergadering mogen de aandeelhouders stemmen over belangrijke beslissingen van het ondernemingsbestuur. Daarnaast deelt de aandeelhouder mee in de winst van een bedrijf. De winstuitkering van een bedrijf wordt dividend genoemd. Het dividend kan op drie manieren worden uitgekeerd aan de aandeelhouder.

Cashdividend: een uitkering in contanten
Stockdividend: Voor elk bepaald aantal aandelen dat de aandeelhouder bezit ontvangt de aandeelhouder een nieuw aandeel.
Keuzedividend: De aandeelhouder mag zelf kiezen tussen cash- en stockdividend.

Als een bedrijf geen goede resultaten behaald, maar verlies maakt, vindt er geen dividenduitkering plaats. Bedrijven keren meestal maar een gedeelte van de winst uit aan de aandeelhouders. Dit komt omdat het concern genoeg reserve moet overhouden om investeringen te kunnen doen. Daarnaast moeten de ´goede jaren’ de ‘slechte jaren’ kunnen opvangen.

Waarde van een aandeel
De aandeelwaarde is gebaseerd op de winstverwachting en winst van een onderneming. Hoe gunstiger de winstverwachting voor het concern is, hoe hoger het aandeel noteert. De prijs van aandelen komt tot stand op de beurs, in Nederland is dat Euronext Amsterdam. De prijs van een aandeel wordt koers genoemd. De koers van een aandeel staat nooit vast, maar schommelt. Dit schommelen wordt fluctueren genoemd. Als de koers van een aandeel stijgt, dan kan het gunstig zijn om de aandelen te verkopen. Zo maak je koerswinst. Als de koers van het aandeel daalt maak je verlies.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet