Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat zijn de kosten bij oversluiten?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) vrijdag 1 december 2017
Het oversluiten van een hypotheek kost Šltijd geld! Deze kosten kunnen echter sterk variŽren. Hier worden puntsgewijs de meest voorkomende kosten in kaart gebracht met de nodige bijbehorende opmerkingen.

Boeterente:
Als je beslist om je hypotheek over te sluiten, dan zal de huidige geldverstrekker doorgaans een vergoeding willen zien voor de misgelopen rente. Als er destijds afspraken zijn gemaakt om de rente voor 10 jaar vast te zetten tegen 6,5 procent en je beslist in het zesde jaar om de lening over te sluiten tegen 5 procent voor 10 jaar vast, dan loopt de geldverstrekker over een periode van 4 jaar 1,5 procent per jaar aan rente-inkomsten mis. Dit verschil uit zich in de boeterente.

Geldverstrekkers hanteren verschillende berekeningsmethodieken en daarom kan een boeterente soms zeer hoog uitvallen. Vraag vooraf altijd de boeterente op. Overigens mag per jaar doorgaans 10-20 procent van de oorspronkelijke hypotheeksom boetevrij worden afgelost.

Afsluitkosten:
Bij het oversluiten van een hypotheek worden meestal afsluitkosten - doorgaans 1 procent - ingehouden. Van deze afsluitkosten wordt ook een eventuele tussenpersoon betaald.

Notariskosten:
Bij een nieuwe geldverstrekker hoort een nieuwe hypotheekakte. Deze akte moet door een notaris worden opgesteld. Deze vraagt daar uiteraard ook een honorarium voor. Vanaf 1999 zijn de notaristarieven vrij en kan er onderhandeld worden. Wanneer wordt overgesloten bij dezelfde geldverstrekker, hoeft het niet noodzakelijk te zijn om opnieuw notariskosten te betalen. Er dient destijds wél gekozen te zijn voor een hogere inschrijving.

Taxatiekosten:
Een taxatierapport kan een dure aangelegenheid zijn (ongeveer 1,85 pro-mille exclusief kosten en btw) en is doorgaans maar zes maanden geldig. Afspraken kunnen meestal wel worden gemaakt met een taxateur. Geldverstrekkers accepteren tegenwoordig echter ook recente WOZ-beschikkingen. Let wel: dit laatste kan soms negatieve gevolgen hebben voor het rentepercentage.


Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Redenen om over te sluiten?
Bij wie oversluiten?
Oversluiten ja of nee?
Wat is oversluiten?
Fiscale consequenties bij oversluiten

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet