Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat doet de hypotheekrente?

Auteur: Ivo van Vugt (Advies v. Vugt) vrijdag 23 september 2011
In een hypotheekgesprek komt altijd het onderwerp 'rentevaste periode' naar voren. Er kan immers gekozen worden over een periode van één maand vast tot 30 jaar vast. Een lastig onderwerp, omdat nooit exact te voorspellen is wat de rente in de toekomst gaat doen. De hoogte van een rente is immers van veel factoren afhankelijk. Om een betere keuze te maken is het verstandig vooraf de werking van de huidige hypotheekrente te begrijpen en tegen het licht van de huidige marktontwikkelingen te houden. Deze volgen elkaar overigens snel op.

Geld- en kapitaalmarkt
De hoogte van een hypotheekrente komt tot stand door vraag en aanbod van kredieten en kapitaal op de geld- en kapitaalmarkt. De rentes tot twee jaar worden vastgesteld op de geldmarkt en de langere rentes op de kapitaalmarkt. De handel vindt plaats tussen financiële instellingen als banken en verzekeraars.
 
Korte rente
Het is moeilijk het huidige renteverloop in te schatten. Verschillende krachten werken op de korte rente. De Economische groei laat te wensen over en op Prinsjesdag is beslist dat er flink bezuinigd moet worden, net als in veel andere landen. Mensen hebben dus minder te besteden. Dit zorg er wel voor dat de inflatie niet zo hard oploopt.

Deze twee zaken en de slechte vooruitzichten pleiten ervoor, dat de ECB de korte rente niet zal verhogen en misschien zelfs wel zal verlagen. De korte rente bestaat immers uit een 'vaste inkoopprijs' en risico-opslagen. De inkoopprijs van kort geld wordt grof vastgesteld door de Europees Centrale Bank (ECB). Dat is een belangrijk economisch stuurmiddel.

Wel rekenen banken elkaar momenteel behoorlijke risico-opslagen en deze worden doorberekend aan de consument. Momenteel houden de risico-opslagen en de lage korte rente elkaar in evenwicht, maar kunnen door het aanhoudende verslechterende klimaat scheeftrekken en stijgen. Bij een eventuele rentedaling van de ECB zal de korte rente wellicht weer kunnen dalen.

Lange rente
De rente op de kapitaalmarkt komt tot stand door vraag en aanbod. Hoe hoger de vraag naar een bepaald financieel product, hoe duurder deze wordt. Er zijn verder veel factoren van invloed de vraag en het aanbod. Deze uiten zich in risico-opslagen. Zo wil een bank naast inflatierisico wil een bank ook worden gecompenseerd voor een renterisico. Daarom is een lange hypotheekrente duurder dan een kortere rente.

Angst voor stijgende olieprijzen in het Midden-Oosten heeft recent plaatsgemaakt voor de actuele schuldencrisis in Europa- en dan met name door landen als Griekenland, Spanje en nu ook Italië. Ook lijken banken hun zaakjes niet zo goed op orde te hebben als gedacht en zijn stimuleringsmiddelen vanuit overheden ook uitgewerkt.

De slechte economische berichten zorgen voor minder vraag naar kapitaal en dat geeft dus een lagere lange rente.

Algemene verwachting
Het ligt in de lijn der verwachting dat de rentes in of na de komende jaren gaan stijgen. De hypotheekrente was de afgelopen jaren (historisch) laag. Dit kwam onder andere door concurrentie en een ondoorzichtige en onverantwoorde hypotheekmarkt. Doordat er nauwelijks controle was door overheden en centrale banken konden de banken hun gang gaan. Dit resulteerde in veel te groot genomen risico's van banken en daardoor de huidige crisis.

Om risico's bij banken te verlagen is 'Basel III' in het leven geroepen. Banken moeten onder internationaal toezicht vanaf 2018 lange kredieten met 'lang geld' financieren. Voorheen kon dat ook met 'kort geld'. De lange rente is duurder. Ook zullen risico-opslagen een grotere rol gaan spelen in de toekomst om problemen als nu in de toekomst te voorkomen.

Kortom
De korte en lange rentes zullen op de kortere termijn niet veel bewegen. Misschien dat de korte rente licht stijgt door de schuldencrisis en de lange rente iets zal dalen door de aanhoudend slechte vooruitzichten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet