Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat verandert er in 2012?

Auteur: Mister Money dinsdag 3 januari 2012
Nu het jaar 2012 officieel begonnen veranderen er ook meteen weer veel financiŽle regels. Wat verandert er in 2012 voor jouw portemonnee? MisterMoney zet voor jou op een rijtje welke nieuwe regels op het gebied van verzekeren, hypotheken en toeslagen per 1 januari 2012 van kracht zijn geworden.

In van de grootste veranderingen waar we de afgelopen maanden veel over hebben gehoord zijn de veranderingen in de zorg. Er verandert in 2012 veel in de zorgverzekeringen. Zo moet je de eerste twintig behandelingen bij de fysiotherapeut zelf betalen. Verder worden maagzuurremmers bijvoorbeeld niet meer vergoed in het basispakket.

Spaarloon en levensloop

Het spaarloon en de levensloopregeling vervallen met de ingang van 2012. Deze regelingen staan niet meer open voor nieuwe deelnemers. Je kunt dus geen spaarloonrekening of een levenslooprekening meer openen. Wie al een spaarloonrekening heeft, kan het geld vanaf 1 januari vrij opnemen.

Voor de levensloop geldt dat als je minder dan 3.000 euro hierop hebt staan, je niet meer bij mag storten. Je mag het gespaarde levenslooptegoed nog wel inzetten voor verlof in 2012. Als je op 31 december 2011 meer dan 3.000 euro aan levenslooptegoed had gespaard, mag je dit jaar nog wel doorsparen. In 2013 krijg je dan de kans om het geld kosteloos over te zetten naar de nieuwe vitaliteitsregeling die dan voor het spaarloon en de levensloop in de plaats komt.

Overdrachtsbelasting

De vrijval van het spaarloon in 2012 is mede het gevolg van de verlaging van de overdrachtsbelasting die kopers moeten betalen als zij een bestaande woning kopen (geen nieuwbouw). Dit tarief is in 2011 verlaagd van 6 naar 2 procent. Dit blijft nog zo tot juli 2012.

NHG-hypotheek

De verhoogde grens van 350.000 euro voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft van kracht tot aan juli 2012. Daarna wordt de grens NHG-hypotheken verlaagd in drie stappen naar het oude niveau van 265.000 euro. Vanaf 1 juli ligt de grens op 320.000 euro, een jaar later op 290.000 euro en per 1 juli 2014 op 265.000 euro.

Toeslagen

Ook bij de toeslagen veranderd er veel. Bij een huur boven 366,37 euro krijgt de huurder minder huurtoeslag. De kinderopvangtoeslag wordt lager. Vanaf 2012 wordt de kinderopvangtoeslag gekoppeld aan het aantal uren dat ouders werken. De maximale inkomensgrens voor zorgtoeslag is verlaagd. Alleenstaanden krijgen geen zorgtoeslag meer als het inkomen hoger is dan €35.059. Voor partners is dat €51.691.

Bron: Rijksoverheid.nl

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet