Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Weetjes over beleggen in vastgoed

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Woensdag 13 juli 2005
Een vastgoed cv is een beleggingsfonds waarbij de beheerder, namens een aantal beleggers, eerst vastgoedobjecten exploiteert om daarna, op een vooraf vastgestelde datum, te verkopen. De opbrengsten uit verhuur en verkoop wordt verdeeld onder de beleggers, uiteraard na aftrek van de kosten. Overigens wordt er geen rente uitgekeerd over het ingelegde bedrag.

Juiste informatie van de beheerder is essentieel om een goede keuze in de belegging te maken. De afhankelijkheid van beleggers richting beheerder is dus groot. Momenteel zijn tussen de 30.000 en 60.000 beleggers actief in deze markt.

Een voordeel van vastgoed cv's is de geringe mate van risico. Als stille vennoot kan men voor schulden van het vennootschap niet hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Stille vennoten worden ook wel commandieten genoemd. Beleggen in vastgoed cv's valt fiscaal, in principe, in box 3 en wordt dus niet belast.

Er zijn verschillende vormen om in vastgoed te beleggen. Als particulier kunt u zelf een pand aankopen. Hier is uiteraard wel voldoende vermogen voor nodig. Houd ook rekening met de extra kosten en administratie! Beleggen in beursgenoteerde vastgoedfondsen, 'open-end' fonds, is een volgende mogelijkheid. Ongeveer 25% van het rendement gaat dan op aan kosten en er is geen rechtstreeks inzicht in de belegging. Ook is zo'n vastgoedfonds gevoelig voor schommelingen op de beurs. Vastgoed cv's bieden daarentegen transparantie en de kosten liggen aanmerkelijk lager, rond de 10%.

Belangrijk bij beleggingen in vastgoed cv's is het exploitatierendement. Deze is afhankelijk van waar en in welk pand er wordt belegd, hoelang het contract loopt, de kostenstructuur en de winstpreferentie. Ook van belang is de samenstelling van het financieringsniveau en of de rente voor langere tijd gefixeerd is. Vraag altijd of de cv-aanbieder zelf ook participeert. Indien u overweegt in vastgoed cv's te beleggen zoek dan een aanbieder met een goed track record. Kijk daarnaast naar het inflatiecijfer en de kapitalisatiefactor.

Let op: niet alle aanbieders van beleggen in vastgoed vallen onder toezicht van AFM en zijn aangemeld bij De Nederlandse Bank. In 2006 moet nieuwe regelgeving er voor zorgen dat malafide bedrijven die beleggingen in vastgoed aanbieden verdwijnen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Beleggen in groenfonds interessant?
Een blik op de wereld van het duurzaam beleggen
Wegwijs in groen beleggen: de belangrijkste vragen op een rij
Obligatie, wat is het?
Waarom beleggen in futures?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet