Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Weggegooid geld of geld waard?

Auteur: Mister Money Woensdag 10 januari 2007
Een financieel product afsluiten is eenvoudig, een zo voordelig mogelijk product afsluiten wordt al een stuk moeilijker. Het vergelijken van de verschillende offertes en het doorspitten van de kleine lettertjes is een lastige klus die daarnaast veel tijd in beslag neemt. Veel mensen laten zich dan ook graag adviseren.

Als je van plan bent om een financieel product aan te schaffen kan je je op verschillende manieren laten adviseren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een (gratis) advies. Let wel: gratis klinkt natuurlijk goed, maar voor niets gaat de zon op. De gratis adviseur is vaak verbonden aan een bedrijf of organisatie. Het advies lijkt gratis maar kost je weldegelijk geld. Deze adviseurs moeten immers ook hun boterham verdienen.

Afhankelijk en onafhankelijk
Afhankelijke adviseurs ontvangen een provisie voor wat ze verkopen. Hoe meer ze verkopen, hoe meer ze verdienen. Daarnaast weet je niet zeker of dat de adviseur werkelijk het beste met jou voor heeft of vooral aan zijn eigen portemonnee denkt. De kans is aanwezig dat een afhankelijke adviseur je producten probeert te verkopen die je in werkelijkheid niet nodig hebt.

Naast de afhankelijke tussenpersonen en adviseurs zijn er ook onafhankelijke adviseurs. Veel adviseurs claimen onafhankelijk te zijn, maar dat is niet altijd het geval. Zo noemen sommige verzekerings- of hypotheekadviseurs zich onafhankelijk als ze zaken doen met meerdere verzekeraars of hypotheekverstrekkers en dus niet gebonden zijn aan slechts ťťn partij. Controleer daarom altijd of dat de persoon in kwestie daadwerkelijk onafhankelijk is. Als je adviseur een provisie ontvangt van de maatschappij waarvan hij (of zij) een product verkocht heeft kun je ervan uit gaan deze persoon niet echt onafhankelijk te werk gaat.

Een onafhankelijke adviseur wordt over het algemeen per uur betaald en ontvangt geen provisie over de verkochte producten. Een bezoekje aan de adviseur is niet goedkoop. Zorg er daarom voor dat jezelf ook goed voorbereid bent. Tijd is immers geld, jouw geld. Je kunt ook met de adviseur een vast bedrag afspreken. Zo weet je van te voren precies hoeveel geld je kwijt bent voor een goed en betrouwbaar advies.

Met een gratis advies lijk je dus in eerste instantie goedkoop uit te zijn, maar schijn bedriegt. Als de adviseur voor zijn eigen portemonnee gaat ben je in veel gevallen duurder uit. Bij een onafhankelijke adviseur ben je in eerste instantie veel geld kwijt aan het uurtarief, maar dat verdient zich als het goed is ook weer terug. Deze adviseur heeft immers het beste met je portemonnee voor.

De Wfd
Sinds 1 januari 2006 is er het ťťn en ander verbeterd met betrekking tot de financiŽle dienstverlening. Op die datum is namelijk de Wet financiŽle dienstverlening (Wfd) van kracht geworden. De Wfd bevat regels voor het aanbieden van, het bemiddelen in en het adviseren over financiŽle producten aan consumenten en - in het geval van verzekeringen - ook aan bedrijven. De wet stelt eisen aan financiŽle dienstverleners op het gebied van integriteit, deskundigheid, integere bedrijfsvoering, financiŽle zekerheid, transparantie en zorgplicht. Klik hier als je meer wilt lezen over de Wfd.

In de toekomst wordt het voor de consument nog een stuk eenvoudiger om financiŽle producten met elkaar te vergelijken. Vanaf 1 oktober 2009 komt er een wettelijke plicht voor tussenpersonen om openheid te geven aan klanten over hun beloning. De wet moet voorkomen dat adviseurs hun klanten de verkeerde producten verkopen, op basis van de vergoeding die zij daarvoor krijgen van financiŽle instellingen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet