Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Weinig mensen goed ge´nformeerd nabestaande pensioen

Auteur: Annette Zeelenberg Vrijdag 9 juni 2006
Nederlanders weten zeer weinig van het nabestaandenpensioen af. Daardoor kunnen er volgens de Stichting Pensioenkijker schrijnende situaties ontstaan. Weduwen en weduwnaars blijven soms achter met een inkomen dat te laag is om van rond te komen.

Weet jij waar je partner en eventuele kinderen van moeten leven als je komt te overlijden? Uit onderzoek van de Stichting Pensioenkijker blijkt dat nog geen 1 op de 5 Nederlanders op deze vraag een goed antwoord weet te geven. Terwijl de consequenties bij het overlijden van ÚÚn van de partners groot kunnen zijn. Zeker in huishoudens met een traditionele rolverdeling waar ÚÚn partner de kost verdient. De achterblijver kan dan te maken krijgen met een flinke terugval in het inkomen.

Hoe geregeld?
De overheid zorgt in sommige gevallen voor een uitkering uit de Algemene nabestaandenwet. Echter, de kans dat je daar recht op hebt is klein door diverse voorwaarden. Zo moet je geboren zijn voor 1950, een kind onder de 18 jaar hebben of arbeidsongeschikt zijn. Werknemers kunnen vaak in hun pensioenregeling een nabestaandenpensioen voor hun partner en kinderen opbouwen. Daarnaast kun je zelf een voorziening treffen door bijvoorbeeld een nabestaandenlijfrente of een levensverzekering af te sluiten.

Andere baan
Ook het wisselen van werk heeft gevolgen voor het nabestaandenpensioen. Veel pensioenregelingen werken namelijk niet met een opbouw van het nabestaandenpensioen, maar met een risicoverzekering waarvoor je premie betaalt. Er wordt in dat geval geen reserve gevormd. Wanneer de premiebetaling stopt, bijvoorbeeld bij ontslag of op de pensioendatum, is er dus geen aanspraak op een nabestaandenpensioen. Dat kan tot schrijnende situaties leiden. Slechts dertig procent van de Nederlanders is zich hiervan bewust.

Overzicht
Of je nu een nabestaandenpensioen opbouwt en onder welke voorwaarden, kun je nagaan in het pensioenoverzicht van je pensioenuitvoerder. Vanaf 2007 wordt dat gemakkelijker. Dan krijgt iedereen die een pensioen opbouwt jaarlijks een uniform pensioenoverzicht toegestuurd.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŰle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet