Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Welke rentetypen zijn er?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) vrijdag 6 december 2013
Na het bepalen van de hoogte van een rente kan er gekozen worden voor een type rente. Sommige van deze type kennen vervolgens soms weer een renteverhoging of rentedaling van 0,1%. Hieronder volgt uitleg bij de meest voorkomende rentetypen:

 1. Variabele rente: De rente stijgt of daalt veelal maandelijks of per kwartaal mee met de renteontwikkeling op de kapitaalmarkt. Meestal is dit de laagste rente, maar het biedt geen zekerheid voor de toekomst.
 2. Vaste rentepercentage: De rente ligt vast voor een periode tussen de 1 en 30 jaar. Hoe langer de periode, hoe hoger in de regel het rentepercentage. Dit type kan worden gekozen om zekerheid voor langere tijd te verkrijgen. Er wordt gespeculeerd op een rentestijging.
 3. Rentebedenktijd: In het laatste jaar van een rentevaste periode kan worden afgesproken, dat de cliŽnt op een moment in dat jaar een nieuwe rentevaste periode kan kiezen tegen de dan geldende rente. Zo is er zekerheid in de eerste periode, en het laatste jaar kan op een willekeurig moment worden ingesprongen, waarvan de cliŽnt denkt, dat het gunstig is.
 4. Instaprente: Gedurende een vooraf vastgestelde periode bij aanvang van de lening, bestaat het recht de rente die dan geldt, voor langere tijd vast te leggen. Het tegenovergestelde van een rentebedenktijd achteraf. Er wordt hier gespeculeerd op een rentedaling.
 5. Bandbreedte rente: De rente wordt voor een bepaalde tijd vastgezet tegen een vast percentage met een bepaalde bandbreedte. Bij sterke schommelingen op de actuele kapitaalmarktrente wordt een overschrijding doorberekend aan de cliŽnt. Bijvoorbeeld: Iemand zet de rente 10 jaar vast tegen 5% met een bandbreedte van 1%. Indien een vergelijkbare rente stijgt tot 6,2%, zal de rente stijgen met 0,2% tot 5,2%. Uiteraard werkt dit ook zo als de rente daalt.
Deze rentetypes zijn ook vaak onderhevig aan soorten renten, welke onder andere in de offerte naar voren komen en waar cliŽnten te zijner tijd hun voordeel of nadeel mee kunnen doen. Daarnaast kan het ook interessant zijn om te kijken hoe een rente is opgebouwd.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Actierentes en valkuilen bij hypotheekrente
Alles over hypotheekrente
Hoe is een rente opgebouwd?
Wanneer heb ik te maken met welke rente?
Met welke rentes heb je te maken in een offerte?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht