Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Ongeluk(je) met je auto: wie is aansprakelijk?

Auteur: Mister Money woensdag 4 december 2013
Om de schade aan je eigen auto te kunnen verhalen op de tegenpartij, is het van belang om te weten wie er aansprakelijk is. Maar dat is geen gesneden koek. De schuldvraag is lang niet altijd zo duidelijk als het op moment van de aanrijding lijkt.

Bij het bepalen van de aansprakelijkheid draait alles om het bewijs. Ook al heb jij je keurig aan de verkeersregels gehouden en is het ongeluk duidelijk de schuld van de ander. Wanneer je de tegenpartij aansprakelijk stelt en een schadevergoeding eist, zul je moeten kunnen aantonen dat de ander een verkeersfout heeft gemaakt en hierdoor jouw schade heeft veroorzaakt. Bijvoorbeeld door middel van een getuigenverklaring, een rapport van de politie, foto’s of remsporen. De grondregel voor het verhalen van schade luidt: wie stelt, bewijst.

Eigen schuld
Als blijkt dat de schuld van de ander niet (of niet volledig) aan te tonen is, dan ben je dus zelf helemaal (of deels) aansprakelijk voor de geleden schade. Je eigen autoverzekeraar zal volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) de eventuele schade van de tegenpartij vergoeden. Maar in hoeverre de schade aan je eigen auto vergoedt wordt, is afhankelijk van de autoverzekering die je hebt afgesloten.

Gedeelde aansprakelijkheid
Een antwoord op de schuldvraag kan overigens ook uitkomen op een verdeling van de aansprakelijkheid. Wanneer de uitkomst bijvoorbeeld 70 procent – 30 procent in jouw voordeel is, dan kun je slechts ditzelfde deel van de schade verhalen. Dit geldt ook voor de kosten voor het inschakelen van rechtshulp. De rest van de kosten moet je dan dus zelf betalen.

Schakel rechtshulp in
Al met al komt bij het bepalen van de aansprakelijkheid nog veel kijken. Het gaat vaak om een lang en ingewikkeld proces. Daarom kan het verstandig zijn om rechtshulp in te schakelen, zeker als het om grote schade gaat. Schakel bijvoorbeeld je rechtsbijstandverzekering in, de ANWB Rechtshulp of een advocaat. Doe dat zo snel mogelijk in verband met de verjaring. De rechtshulpverlener gaat vervolgens na of de tegenpartij aansprakelijk te stellen is en of de schade verhaald kan worden. Vaak schakelen autoverzekeraars zelf ook een rechtspersoon in die namens hen optreedt. Ontstaat er discussie over wie schuldig is aan het ongeluk en de schade, dan is een rechtshulppersoon uiteraard onontbeerlijk.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Ongeluk(je) met je auto: regel dit eerst!
Ongeluk(je) met je auto: schade claimen
Ongeluk(je) met je auto: verlies van no-claim?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet