Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wie betaalt, bepaalt

Auteur: Mister Money woensdag 13 oktober 2010
Consumenten moeten zelf gaan betalen voor financieel advies over levensverzekeringen en hypotheken. Dit schrijft minister Jan Kees de Jager van FinanciŽn dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Met de maatregel wil de minister een eind maken aan het beloningssysteem dat ervoor zorgt dat sommige adviseurs zich meer laten leiden door de hoogte van de provisie van de verzekeraar dan door het belang van de klant.

Door het systeem om te draaien, moet dit probleem voorkomen worden. Alleen om wat voor een kosten gaat het dan als de klant zelf moet gaan betalen voor het advies? Voor een gemiddelde hypotheek kunnen de advieskosten al oplopen tot enkele duizenden euroís. Niet niks dus. Mij lijkt het beter als adviseurs gewoon verplicht worden open te zijn over van welke aanbieders ze provisies ontvangen en hoe de provisies van de verschillende aanbieders zich procentueel tot elkaar verhouden. De consument is dan echt wel slim genoeg om te bedenken dat een advies van een adviseur die een hoge provisie krijgt van een bepaalde aanbieder, gekleurd kan zijn. Toch blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau SEO dat openheid niet genoeg helpt om het probleem op te lossen.

Het voelt toch een beetje raar dat je moet betalen voor een advies bij een financieel product. Je hoeft toch ook geen extra kosten te betalen als je bij een elektronicazaak informatie vraagt voor je een televisie of laptop aanschaft, zou je misschien in eerste instantie denken. Maar dan loop je wel het risico dat de winkelier net wat positiever is over de producten waarvan hij er nog veel in het magazijn heeft staan en er graag vanaf wil.

Als je een externe expert wilt inschakelen omdat je een onafhankelijk advies wilt, is het natuurlijk hartstikke logisch dat je daar zelf voor betaalt. Zo ben je er immers zeker van dat je een onafhankelijk advies krijgt en dat de klant koning is. De adviseur zal ook nog eens beter zijn best doen om jouw als klant tevreden te stellen. Het is daarom maar goed ook dat nu eindelijk eens orde op zaken gesteld wordt. Zo weet de consument tenminste waar hij aan toe is en dat adviseurs in het belang van de klant het beste product zullen adviseren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie Ė Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet