Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wijzigingen zorgverzekering 2014 - Uitleg wijzigingen in de zorg 2014

Auteur: Mister Money woensdag 18 september 2013
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft tijdens Prinsjesdag de belangrijkste wijzigingen in de zorgverzekering voor 2014 bekend gemaakt. Een aantal zaken was al eerder afgesproken in het zorgakkoord afgelopen zomer. In dit artikel lees je wat er allemaal verandert rondom de zorgverzekering. Hoe hoog wordt bijvoorbeeld het eigen risico en zijn er in 2014 nog veranderingen in het basispakket?

Overzicht wijzigingen zorgverzekering 2014

Kort samengevat kun je in 2014 de volgende wijzigingen in de zorgverzekering verwachten:

 • De vergoeding voor eerstelijns psychologische hulp in het basispakket wordt uitgebreid.
 • Bij de naturaverzekering mag de verzekeraar zelf bepalen hoeveel je vergoed krijgt voor niet-gecontracteerde zorg.
 • De nominale rekenpremie voor de basisverzekering daalt met 24 euro van 1.250 euro naar 1.226 euro per jaar.
 • Het verplichte eigen risico stijgt met 10 euro naar 360 euro.
 • De Compensatie eigen risico voor chronisch zieken en gehandicapten wordt afgeschaft.

Deze wijzigingen worden hieronder verder toegelicht.

Wijzigingen zorgverzekering 2014 – Inhoud basispakket

De inhoud van het basispakket wordt elk jaar door het ministerie vastgesteld. Alle verzekeraars zijn verplicht minimaal deze dekkingen te bieden in de basisverzekering. Daarom is de inhoud van de basisverzekering bij elke verzekeraar nagenoeg gelijk. De laatste jaren is er flink geschrapt in dit pakket.

In 2014 verandert er echter weinig. Er verdwijnen geen behandelingen uit het basispakket. Wel wordt de vergoeding voor eerstelijns psychologische hulp uitgebreid. In 2013 kregen mensen met een (lichte) psychische aandoening maximaal vijf consulten vergoed. In 2014 vergoedt de basisverzekering meer behandelingen als patiënten die nodig hebben.

Eerder dit jaar kondigde Minister Edith Schippers van Volksgezondheid nog aan dat ze de vergoeding voor spoedeisende hulp buiten Europa uit het basispakket wilde halen. Deze wijziging wordt echter niet ingevoerd in 2014.

Wijzigingen in de zorg 2014 – Naturaverzekering aangescherpt

Als je in 2014 kiest voor een naturaverzekering, krijg je wel met een belangrijke wijziging te maken. Vanaf 1 januari 2014 zijn naturaverzekeraars niet meer verplicht maximaal 80 procent van de oorspronkelijke vergoeding te bieden als je kiest voor niet-gecontracteerde zorgverleners. Kies je voor een arts, ziekenhuis of therapeut die niet is aangesloten bij de verzekeraar? Dan mag de zorgverzekeraar zelf bepalen hoeveel zij vergoeden. Wel moet aan de start van het zorgseizoen (halverwege november) duidelijk zijn hoeveel je het komend jaar vergoed krijgt voor niet-gecontracteerde zorg.

Kies je voor een restitutieverzekering? Dan behoud je wel de vrije zorgkeuze. Door de veranderingen in de naturaverzekeringen verwachten deskundigen echter wel dat de restitutieverzekeringen in 2014 fors duurder zullen zijn dan naturaverzekeringen bij dezelfde aanbieder.

Wijziging premie zorgverzekering 2014

De exacte premies van de zorgverzekeraars zijn voor 2014 nog niet bekend. Deze zullen de verzekeraars tussen half oktober en half november 2013 bekend maken. Wel is al duidelijk dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verwacht dat de premies omlaag kunnen.

Elk jaar stelt het ministerie een nominale rekenpremie vast. Dit is het bedrag wat een zorgverzekeraar per jaar minimaal moet vragen voor de basisverzekering om kostendekkend te zijn. Deze rekenpremie is 24 euro lager in 2014 dan in 2013 en komt uit op 1.226 euro.

Tip! Goedkoopste zorgverzekering 2014: Zodra de premies voor 2014 bekend zijn, kun je in het premieoverzicht op Mister Money direct zien welke verzekeraar de laagste premie ziektekostenverzekering biedt.

Wijzigingen eigen risico in 2014

Naast de nominale rekenpremie, heeft het ministerie op Prinsjesdag ook bekend gemaakt dat het eigen risico in 2014 met 10 euro omhoog gaat. Volgend jaar heeft iedere volwassene dus een verplicht eigen risico van 360 euro.

Verder wordt de Compensatie eigen risico voor chronisch zieken en gehandicapten in 2014 afgeschaft.

__________________________________________________________________

Over MisterMoney.nl

MisterMoney.nl is de financiële vergelijkingssite voor bankproducten en verzekeringen. Door middel van de renteoverzichten en vergelijkingsmodules op MisterMoney.nl kun je snel en gemakkelijk een goedkope lening, spaarrekening met hoge rente of de goedkoopste ziektekostenverzekering vinden. Behalve vergelijkingen vind je op MisterMoney.nl ook achtergronden en tips die je helpen bij het maken van financiële keuzes. Lees bijvoorbeeld meer over de keuze tussen een natura- en een restitutieverzekering het artikel: Betaalgemak of een zelf een arts kiezen.
__________________________________________________________________

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wisselen van zorgverzekeraar - Hoe werkt het?
Natura of restitutie? - Verschil natura- en restitutiepolis
Inhoud basispakket zorgverzekering - Wat wordt vergoed?
Basisverzekering en kinderen – Wat wordt vergoed?
Collectieve zorgverzekering in 10 vragen

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!