Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wildwest bankieren

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 12 december 2008
Deze week was er bij Zembla een uitzending onder de naam ‘Wildwest bankieren’. Het ging over ELQ Hypotheken, de inmiddels van de Nederlandse markt verdwenen dochter van de failliete Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Het was journalistiek mooi gedaan: diverse partijen kwamen aan het woord. Klanten die in de ellende zitten, tussenpersonen, de AFM, een onafhankelijk deskundige en zelfs een oud-directeur van ELQ. De organisatie zelf weigerde te reageren – dat was jammer.

Nu zegt een kreet ‘wildwest bankieren’ niet zoveel, dus waar ging het nu allemaal om? ELQ richtte zich specifiek op een markt waar de reguliere banken vaak geen heil in zien: hypotheken voor mensen met BKR-coderingen en mensen met een onregelmatig inkomen. De zogenaamde non-conforming hypotheken, of ook wel risicohypotheken. Omdat het risico op die hypotheken voor de verstrekker veel hoger is dan normaal ligt de rente ook fors hoger dan normaal. Het grote probleem zat echter niet in de hoogte van de rente bij afsluiten, maar in het feit dat die variabel was afgesloten. Met de stijging van het renteniveau gingen de maandlasten voor die hypotheken dus nog eens flink omhoog. Zodanig dat de geportretteerde gezinnen nu diep in de problemen zitten omdat ze hun maandlast niet normaal kunnen opbrengen.

Centraal stond in feite de schuldvraag. Is dit de schuld van ELQ? Zij hebben het acceptatiebeleid bepaald en dus besloten deze mensen zo’n hypotheek te verstrekken. Of is het de schuld van de tussenpersoon? Die heeft naar de persoonlijke situatie van de klanten gekeken en deze hypotheek geadviseerd. Met variabele rente, en de risico’s daarvan niet duidelijk genoeg benadrukt. Wat is de verantwoordelijkheid van de AFM hierin? Die zou de tussenpersonen moeten controleren op het nakomen van de zorgplicht maar lijkt daar weinig mee te doen.

De klanten werden natuurlijk neergezet als puur slachtoffer. Want zij wisten er niets van en zijn blind gevaren op hun adviseur, die door ELQ in staat werd gesteld deze hypotheek aan te bieden en door de AFM niet scherp genoeg in de gaten gehouden werd. Ik heb vol interesse zitten kijken en miste iets heel belangrijks: de eigen verantwoordelijkheid van de klant. Niet om deze specifieke mensen nu nog wat verder in de ellende te praten, maar: dit geeft weer eens aan dat je als consument niet alleen maar af kunt gaan op de woorden van een adviseur. Hoe vriendelijk die ook is en hoe deskundig die ook lijkt (en waarschijnlijk ook is): jij bent degene die de handtekening zet en moet zelf goed weten wat je doet. Snap je het niet? Nog een keer vragen! Vraag ook de mening van anderen en zoek zelf dingen uit. Sluit pas een financieel product af als je het echt begrijpt!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet