Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Winkelen buiten Europa? Vraag BTW terug!

Auteur: Annette Zeelenberg Dinsdag 27 mei 2008
Wist je dat je ook in winkels buiten de EU taxfree kunt shoppen? Bij je aankoop in een niet-Europees land mag je de BTW namelijk terugvorderen. Veel Nederlandse toeristen weten dit niet en laten hierdoor financieel voordeel liggen en dat is natuurlijk jammer van de centen. In dit artikel gaat Mister Money hier dieper op in.

Stel je bent op vakantie in Thailand en je koopt daar een gloednieuwe MP3-speler van 300 euro. De prijs die je betaalt is inclusief BTW (in Thailand 7%). Bij terugkeer in Nederland moet je bij de Nederlandse douane opnieuw BTW (19%) betalen voor de invoer van je MP3-speler. Dat is dus dubbelop.

Om deze dubbele belasting te voorkomen geldt er internationale regelgeving die toeristen in landen buiten de EU vrijstelt van BTW. Je kunt de betaalde BTW in het buitenland achteraf terugkrijgen - wat uiteraard gunstig is - maar je moet dit wel zelf regelen.

Dubbel voordeel
Daarnaast is er het voordeel dat je aan de Nederlandse grens geen BTW en invoerrechten hoeft te betalen als je voor minder dan 175 euro aan nieuwe spullen (geen alcohol of sigaretten) meeneemt vanuit een land buiten de EU. Dus koop je geen MP3-speler van 300 euro, maar van 150 euro en vraag je in Thailand de BTW terug, dan heb je dubbel voordeel. De belastingvrije grens gaat bovendien vanaf 1 december 2008 omhoog naar 430 euro.

Overigens werkt de regeling ook voor Nederlanders die in een land buiten Europa wonen. Zij kunnen de in Nederland betaalde BTW terugvragen wanneer ze hun nieuw gekochte spullen binnen drie maanden terug naar huis nemen.

Hoe werkt het?
Het basisprincipe van de regeling is dat je van de winkelier een BTW-bon krijgt die op jouw naam staat. Bij de douane van je vakantieland krijg je dan een stempel die als bewijs van uitvoer dient. Vervolgens moet je de bon doorsturen naar de winkelier om het BTW-bedrag op je rekening te laten storten.

Al met al is dat nog een heel gedoe. Vakantiegangers die de regeling wel kennen, laten dit belastingvoordeel vaak om die reden schieten. Bovendien zijn winkeliers er over het algemeen niet happig op om aan deze vrijwillige regeling mee te werken. Het levert ze immers een hoop extra administratie op.

Soms wl eenvoudig
Toch laat de praktijk zien dat de regeling in sommige landen of winkels wl eenvoudig is toe te passen. Er zijn namelijk ook winkels die zelf op de regeling wijzen. Ze schrijven automatisch een speciale BTW-bon uit of bieden je een formulier aan dat je moet invullen.

Bovendien zijn veel (grotere) winkels aangesloten bij een speciaal BTW-kantoor (tax refund agency) dat de teruggave regelt. Meestal wordt dit aangegeven met een vignet op de winkelruit of aan de kassa. In dat geval is het terugvragen van de BTW een eitje. Op vertoon van de bon krijg je de BTW soms zelfs bij de Douane op het vliegveld al retour.

Checken
Het is dus sowieso slim om vr vertrek te bekijken wat de regels voor BTW-teruggave in jouw vakantieland zijn. En om altijd naar de mogelijkheid van BTW-teruggave te vragen als je koopt in niet-EU land. Zeker als je een grote aankoop gaat doen. Wie weet levert dat je aan het eind van je vakantie nog een leuk financieel voordeel op.

Meer informatie: www.douane.nl, www.belastingdienst.nl, www.belastingvrijwinkelen.nl

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Doorlopende reisverzekering niet altijd voordeligste optie
Europese zorgpas: vraag hem snel aan
Geen schadevergoeding voor gedupeerde vakantieganger
Reizen: De invloed van vliegtax
Auto van de zaak en vakantie

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financile nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet