Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wisselen van zorgverzekeraar - Hoe werkt het?

Auteur: Mister Money maandag 23 oktober 2017
Elk jaar kun je tussen half november en eind januari wisselen van zorgverzekeraar. Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan aantrekkelijk zijn, omdat je bij een andere verzekeraar misschien een goedkopere basisverzekering, beter passende aanvullende verzekeringen of een betere service kunt krijgen. In dit artikel lees je hoe het wisselen van zorgverzekeraar werkt en waar je rekening mee moet houden.

Wanneer wisselen van zorgverzekering

Vanaf eind september tot half november maken alle zorgverzekeraars hun premies voor het nieuwe jaar bekend. Vanaf het moment dat je huidige verzekeraar de premie en voorwaarden voor het nieuwe jaar bekend heeft gemaakt, kun je wisselen. Je hebt dan tot en met 31 december de tijd om je huidige verzekering op te zeggen. Vervolgens kun je tot en met 31 januari van het nieuwe jaar nog een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Slechts in enkele gevallen mag je tussentijds wisselen van zorgverzekeraar. Dit geldt voor de volgende gevallen:

 • Je bent 18 jaar geworden en sluit je eigen zorgverzekering af;
 • Je komt uit militaire dienst;
 • Je gaat scheiden en had een gezamenlijke polis met je partner;
 • Je bent op dit moment niet verzekerd;
 • Je zorgverzekeraar heeft de premie en/of voorwaarden van de verzekering in negatieve zin aangepast.

Hoe werkt wisselen van zorgverzekeraar?

Als je besluit te wisselen van zorgverzekeraar, kun je dit op twee manieren doen. Je kunt eerst je oude verzekering opzeggen en dan op zoek gaan naar een nieuwe. Je verzekering opzeggen moet je altijd per brief of per mail doen. De meeste mensen kiezen er echter voor om eerst op zoek te gaan naar een nieuwe verzekeraar. Als je deze hebt gevonden en je daar aanmeldt, kun je namelijk vaak gebruiken maken van een opzegservice. Dit wil zeggen dat de nieuwe verzekeraar voor jou de oude verzekering opzegt.

Van zorgverzekering wisselen – Afwegingen

Ben je niet tevreden met je huidige verzekering? Of wil je gewoon weten of het ergens anders goedkoper kan? Dan is één van de eerste stappen die je kunt nemen de verschillende zorgverzekeringen vergelijken. Heb je alleen een basisverzekering nodig? Dan is dit heel gemakkelijk. De dekking voor deze verzekering is namelijk bij alle verzekeraars nagenoeg gelijk. Je kunt dus simpelweg de goedkoopste basisverzekering kiezen.

Tip! Goedkoopste zorgverzekering? Bekijk hier het overzicht met de premie ziektekostenverzekering van alle basisverzekeringen.

Waar je wel rekening mee moet houden bij een basisverzekering, is of je een natura-, restitutie-, of combinatiepolis kiest. Bij een naturaverzekering heb je maar zeer beperkte vrije zorgkeuze. Als je kiest voor een zorgverlener waarmee je verzekeraar geen afspraken heeft, kan je vergoeding namelijk lager worden. Bij een restitutieverzekering heeft de keuze voor een zorgverlener geen invloed op de vergoeding die je krijgt. Meer hierover lees je in het artikel ‘Natura of restitutie’.

Van zorgverzekeraar wisselen - Aanvullende zorgwensen?

Als je naast de basisverzekering nog aanvullende zorgwensen hebt, is het nog belangrijker om verder te kijken dan alleen de premie. Je wilt natuurlijk wel een aanvullende verzekering afsluiten die goed past bij de zorg die je nodig hebt. Op verschillende vergelijkingssites, zoals Geld.nl, kun je aangeven wat je zorgwensen zijn. Je ziet dan direct welke zorgverzekeraars hierop aansluiten, zodat je gemakkelijk een goedkope ziektekostenverzekering kunt afsluiten die bij jou past.

Wisselen van zorgverzekering en acceptatie

Omdat de basisverzekering een wettelijk verplichte verzekering is voor alle Nederlanders, geldt hiervoor een acceptatieplicht. Dit wil zeggen dat een zorgverzekeraar je altijd moet accepteren voor de basisverzekering.

Voor de aanvullende verzekeringen geldt echter geen acceptatieplicht. Als je je bij een verzekeraar dus ook aanmeldt voor één of meerdere aanvullende verzekeringen, mag de verzekeraar je weigeren. In de praktijk komt dit echter niet vaak voor. Ben je toch geweigerd? Dan kun je proberen bij een andere verzekeraar je alsnog te verzekeren.

Wel stellen sommige verzekeraars aanvullende voorwaarden voor de acceptatie van een aanvullende verzekering. Bijvoorbeeld dat je pas na een bepaalde periode gebruik mag maken van sommige vergoedingen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Natura of restitutie? - Verschil natura- en restitutiepolis
Inhoud basispakket zorgverzekering - Wat wordt vergoed?
Basisverzekering en kinderen – Wat wordt vergoed?
Collectieve zorgverzekering in 10 vragen
Zorgverzekering bij twee verzekeraars

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet