Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wisselen van spaarrekening: hoe en wat

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 25 juni 2008
Nu de spaarrentes weer in beweging komen en er steeds meer nieuwe spaarbanken bij komen, kan het interessant zijn om je spaargeld over te hevelen naar een nieuwe spaarrekening. Om de moeite hoef je het niet te laten, maar er zijn wel een paar zaken die je in de gaten moet houden.

Door de stijgende spaarrentes en de komst van nieuwe spaarbanken, levert een nieuwe spaarrekening heel wat spaarders al snel 2 procent extra rente op. Een overstap is daarom vaak de moeite waard. Bij een spaarsaldo van 10.000 euro kun je op die manier in vijf jaar tijd toch minimaal 1.150 euro xtra aan rente in je zak steken.

Waar op letten vr je van spaarrekening wisselt?
Voordat je van spaarrekening switcht zijn er een paar zaken om in de gaten te houden:

1) Voorwaarden oude spaarrekening: bonusrente
Sommige spaarrekeningen kennen een bonusrente die je krijgt uitgekeerd over het laagste bedrag op de rekening in een maand, een kwartaal of een jaar. Wanneer je het hele spaarsaldo in een keer opneemt, krijg je in die periode alleen de - vaak erg lage - basisrente uitgekeerd. Vaak doe je er slimmer aan om de termijn even af te wachten om zo de bonusrente over het hele saldo te innen.

2) Voorwaarden oude spaarrekening: opnamekosten
Ook kun je bij sommige spaarrekeningen opnamekosten verwachten wanneer je al het spaargeld ineens overhevelt. Zet de kosten daarom eerst af tegen de winst van de extra rente. Veelal haal je die kosten er echter met een beter renderende spaarrekening zo uit.

3) Garantiestelsel controleren
Als je wilt kiezen voor n van de buitenlandse banken in Nederland, is het van belang om te controleren of die bank wel een vergunning van de Nederlandsche Bank (DNB) heeft en dus onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel valt. Dit stelsel garandeert dat je bij een faillissement van de bank je spaargeld tot een bepaald bedrag terugkrijgt. Lees meer over het depositogarantiestelsel en buitenlandse banken.

4) Actierentes
Het komt voor dat banken stunten met de meest schitterende rentepercentages, maar de kans bestaat dat het om een tijdelijk aanbod gaat. Na afloop van de actie kan de rente weer zakken.

5) Bijzondere voorwaarden niet nodig
Controleer ook of de spaarrekening geen speciale voorwaarden heeft, zoals opnamekosten of een minimale eerste of maandelijkse inleg of juist een maximale inleg. Een hoge spaarrente is op dit moment ook mogelijk voor spaarrekeningen zonder voorwaarden.

Kleine moeite
Om de moeite hoef je een overstap naar een andere spaarrekening in ieder geval niet te laten. Het gaat slechts om een paar simpele handelingen. Wat moet je doen?
 • Om een nieuwe spaarrekening te openen kun je veelal een formulier invullen op de website van de bank. Soms zul je het formulier per post moeten versturen, maar steeds vaker kan dat ook digitaal. Doorgaans wil de bank ook graag een handtekening en een kopie van je paspoort ontvangen.
 • Vervolgens is het een kwestie van afwachten. Het kan in sommige gevallen enkele weken duren voor de rekening paraat is, maar dat kan ook sneller zijn. Je krijgt vanzelf bericht.
 • Is de rekening actief, dan kun je het spaarsaldo overboeken naar je nieuwe rekening en eventueel de automatische overboekingen naar je oude spaarrekening stopzetten.
 • Je oude spaarrekening hoef je niet op te heffen. Wie weet gaan de spaarrentes van je oude bank in de toekomst omhoog en kun je rekening nog benutten. Hef je de rekening wel op, dan krijg je opgebouwde rekening op de door jou opgegeven tegenrekening gestort.
Ook wisselen van spaarrekening? Ga voor de actuele spaarrentes naar het Mister Money spaaroverzicht. Tip: internet sparen kent vaak een hogere rentevergoeding

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financile nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet