Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Je eerste huis kopen: Woning zoeken én vinden!

Auteur: Mister Money donderdag 19 december 2013
Als je voor het eerst op zoek gaat naar een koophuis, zal het je misschien snel duizelen. Het aanbod is immers groot. Hoe pak je dat aan? Schakel je een makelaar in of ga je op eigen houtje op zoek?

De zoektocht naar een woning begint bij de meeste mensen op internet. Er zijn talloze sites waar het complete huizenaanbod wordt aangeboden. Zoeken op regio, woningtype, prijsklasse, het is allemaal mogelijk. Een avondje speuren geeft je in ieder geval een indruk van het woningaanbod en de huizenprijzen. Maar hoe ga je verder? Ga je zelf gericht zoeken of kun je beter een makelaar inschakelen?

Tijd en ervaring
Wat voor jou het beste is, is vooral afhankelijk van hoeveel tijd je te besteden hebt aan je zoektocht. Bedenk dat het zoeken naar een woning een tijdrovende klus is. Dat geldt ook voor de bezichtiging van de woningen, het voeren van alle onderhandelingen en de afronding van het koopproces. Een makelaar heeft bovendien jaren aan kennis en ervaring in huis. Daar kun je op terugvallen bij juridische problemen. Ook kan een makelaar je wijzen op zaken waar je zelf misschien niet aan denkt. Dat geeft een veilig gevoel.

Courtage
Aan de diensten van een makelaar hangt wel een prijskaartje. De courtage die een makelaar rekent voor zijn diensten komt ongeveer neer op 1,5% van de koopsom. Dat is voor een woning van twee ton toch ruim €4.500. (Bron: NVM)

Deeldiensten
De courtage kun je natuurlijk uitsparen door alles zelf te doen, maar je kunt ook besparen op de kosten door deeldiensten af te nemen. Bij steeds meer makelaars is dat mogelijk. Je kunt een makelaar bijvoorbeeld de onderhandelingen laten voeren of het koopcontract laten opstellen. Dat scheelt weer in de kosten.

Tip: onderhandel over tarieven
Veel makelaars zijn tegenwoordig bereid om over hun tarieven te onderhandelen. Maak daar gebruik van en laat je zeker geen diensten verkopen die je niet nodig hebt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Je eerste huis kopen: Koop geen kat in de zak!
Je eerste huis kopen: Het koopcontract
Je eerste huis kopen: Op welke kosten moet je rekenen?
Je eerste huis kopen: Tips voor de onderhandelingen
Je eerste huis kopen: Hoe bepaal je de prijs?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht