Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Woning in het Buitenland

Auteur: Ivo van Vugt (Advies v. Vugt) dinsdag 31 augustus 2010
Voor veel mensen is het een grote droom: een woning in het buitenland. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. De mogelijkheden en regels zijn ook niet altijd even bekend. In dit artikel worden kort enkele belangrijke punten voor een woning in het buitenland aangehaald.

Box 1 of Box 3
In de eerste plaats dient er onderscheid gemaakt te worden tussen een eigen woning of een tweede woning. In de eigen woning woon je meer dan zes maanden per jaar en sta je ingeschreven. Een tweede woning is bijvoorbeeld een vakantiewoning.

Indien de eigen woning is gefinancierd met een hypotheek, dan is de rente over de schuld meestal aftrekbaar van de belasting. De eigen woning en de schuld vallen beide in Box 1. Indien de eigen woning zich in het buitenland bevindt, is de rente over de hypotheekschuld alleen in aftrek te nemen voor binnenlands belastingplichtigen als er inkomen in Nederland wordt genoten. Het is dan zeer nuttig om de rente als aftrekpost in te zetten. Deze regeling is vooral voor de Nederlanders die net over de grens met BelgiŽ en Duitsland wonen.

Is er echter sprake van een vakantiewoning, dan valt de waarde daarvan in Box 3; sparen en beleggen. Er is dan vermogensbelasting van 1,2 procent verschuldigd. Een eventuele hypotheekschuld is op de waarde in mindering te brengen. De rente is niet aftrekbaar, maar eventuele huuropbrengsten zijn vaak wel onbelast. Het maakt niet uit of de tweede woning in Nederland of het buitenland staat. Meestal is de waarde van het onroerend goed in het buitenland moeilijk door de fiscus te bepalen.

Hypotheek
Het lenen van geld voor een woning middels een hypotheek vindt zijn fundament in het onderpand en je inkomen. Jouw inkomen dient stabiel te zijn en de bank wil ook grip hebben op het onderpand.

Zo kan worden gesteld dat ůf het inkomen ůf het onderpand in het betreffende buitenland moet liggen. Zo kun je met buitenlands inkomen een woning kopen in Nederland, of met Nederlands inkomen een woning kopen in het buitenland.

Er wordt duidelijk onderscheid gemaakt in een hypotheek voor een eigen woning net over de grens in BelgiŽ of een vakantiewoning in Spanje, Frankrijk of ItaliŽ. In het eerste geval kan er - weliswaar met beperktere mogelijkheden- behoorlijk worden geleend. In het tweede geval zal dat aanzienlijk minder zijn en soms ook nog alleen voor bepaalde projecten. Je zal dan altijd zelf kapitaal in de woning moeten steken.

Veelal zullen alleen de grote banken speciale afdelingen hebben welke Ďbuitenlandhypotheken' verstrekken. De acceptatieregels zijn streng en het volledig financieren van woningen is enkel mogelijk als het een eigen woning wordt, gefinancierd met inkomen in Nederland. Ook kan het zijn dat banken samenwerken met buitenlandse banken of daar filialen hebben.

Overigens helpt de crisis niet bij het rondbreien van een financiering. De buitenlandhypotheken brengen altijd een hoger risico met zich mee en de huizenmarkt in het buitenland staat er slechter voor dan in Nederland. Daarbij zijn banken vaak niet of te weinig thuis op de onroerend goed markt in andere landen.

Hypotheek in het land zelf
Veel mensen die een woning in het buitenland kopen moeten eigen geld meenemen. Het is zinvol om eens met je eigen bank te praten, maar ook eens rond te kijken voor een financiering in het land zelf. In sommige gevallen is het ook mogelijk om een hypotheek te sluiten in het land zelf. Dan heb je wel te maken met de rentes, de hypotheekvormen en leencapaciteiten van dat land. De banken daar zullen ook met de nodige scepsis de hypotheek bekijken.

Niet alleen de banken, maar ook de notarissen, werken anders als in Nederland. Met heel andere kostenplaatjes en geheel andere koopovereenkomsten met lastige bedingen. Ook heb je te maken met andere doorlopende kosten en diverse belastingen dan in Nederland. Laat je vooraf dus goed informeren en een erkende vertaler is dan een absolute Ďmust'.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet