Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Worstelen met de woningmarkt

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 5 februari 2009
Er is de laatste tijd veel te doen over de woningmarkt. Op zich vallen de prijsdalingen van woningen tot nu toe nog wel mee – er zijn genoeg mensen die verwachten dat de huizenprijzen flink naar beneden gaan. De woningmarkt wordt door hen ook wel een zeepbel genoemd die op knappen staat. Simpelweg omdat de prijzen veel te hoog zijn en het niet anders kan dan dat de lucht eruit gaat met een flinke prijscorrectie.

Dat het op de woningmarkt niet lekker loopt is behoorlijk duidelijk. Woningen staan veel langer te koop en de verkoop van nieuwbouwwoningen is ernstig teruggelopen. Kopers hebben de macht. Het aanbod is groot en veel mensen durven het in de huidige economische situatie niet aan om een (andere) woning te kopen. Dat was een paar jaar geleden wel anders; toen werd er ongezien boven de vraagprijs geboden om maar kans te maken op een leuk huis. Nu is er veel aanbod, weinig vraag… de economielessen hebben ons bijgebracht dat het gevolg daarvan een prijsdaling is.

Een prijsdaling is op zich niet vreemd, woningen zijn in de afgelopen decennia bijzonder hard in prijs gestegen en een correctie is dan wel logisch. Het kan echter behoorlijke problemen opleveren voor mensen die een woning moeten verkopen en deze gefinancierd hebben met een tophypotheek. Wanneer je bij verkoop minder voor je woning krijgt dan de hoogte van je hypotheek houd je simpelweg een restschuld over. Dat is misschien nog te overzien als het om een paar duizend euro gaat, maar bij grotere bedragen kunnen mensen daardoor in flinke problemen komen. Helemaal als de reden van verkoop was dat de lasten niet meer opgebracht konden worden.

Allerlei partijen roepen dat er maatregelen genomen moeten worden om de woningmarkt weer op gang te helpen. Ofwel: dat meer mensen het gaan aandurven om te kopen. Regelmatig geopperde ideeën zijn het verhogen van de NHG-grens en het verlagen van de overdrachtsbelasting.

Met het verhogen van de NHG-grens is het voor meer mensen mogelijk om de woning te financieren met Nationale Hypotheek Garantie. Daarmee kun je de volledige aankoopsom en kosten koper financieren, met door de garantie (tegenover de bank) een behoorlijk lager rentepercentage. Je moet dan wel aan de verstrekkingsnormen van NHG voldoen. Goedkoper lenen voor kopers dus, waardoor ze wellicht eerder tot een aanschaf overgaan.

Het verlagen van de overdrachtsbelasting betekent een forse vermindering van de kosten koper. Met 6% van de koopsom is de overdrachtsbelasting de voornaamste veroorzaker van het feit dat veel mensen een hypotheek (moeten) afsluiten die hoger is dan de waarde van de woning. Als de waarde al stijgt moet je toch al een behoorlijke tijd in een woning blijven wonen voordat je die kosten hebt goedgemaakt. Een verlaging van de overdrachtsbelasting zou de mobiliteit op de woningmarkt moeten bevorderen.

Ondertussen zitten er veel mensen in de wachtkamer van de woningmarkt. Starters die op zich wel willen kopen maar wachten omdat ze verwachten dat zowel de prijzen als de hypotheekrente gaan dalen. Woningbezitters die wel een ander woning willen kopen maar wachten omdat ze (heel verstandig) eerst hun huidige woning willen verkopen. Misschien moet die prijscorrectie maar heel snel plaatsvinden, want als de starters gaan kopen kunnen de wachtende huiseigenaren doorstromen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet