Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

WOZ en bezwaar

Auteur: Ivo van Vugt Maandag 8 februari 2010
In januari of februari ontvangt iedere woningeigenaar de nieuwe WOZ-beschikking in de bus, samen met een aanslag voor de Onroerend Zaak Belasting (OZB). De WOZ-waarde wordt jaarlijks vastgesteld. In dit artikel wordt ingegaan op diverse aspecten van de WOZ-beschikking en worden enkele bruikbare tips gegeven.

De beschikking
Iedere gebruiker of eigenaar van onroerend goed (grond, woning of bedrijfsruimte) ontvangt jaarlijks een Waarde Onroerende Zaken Beschikking (WOZ). De gemeente stelt de waarde van de woning vast door deze te vergelijken met soortgelijke en recent verkochte onroerende goederen.

De WOZ-waarde ligt aan een aantal lasten ten grondslag. Zo vormt de waarde van de woning de basis voor de waterschapslasten, het eigenwoningforfait geldt als bijtelling op het belastingformulier en de Onroerend Zaak Belasting (OZB) die jaarlijks aan de gemeente verschuldigd is. De OZB is direct als aanslag ingesloten bij de vaststelling van de beschikking. De OZB-belasting betaal je jaarlijks in januari vooraf; nu dus over tijdvak 2010. Er wordt gekeken naar de waarde van het voorgaande jaar (2009).

Bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting over 2009 moet je goed opletten. Je dient gebruik te maken van de waarde met peildatum 1 januari 2008.

Het bezwaar
Als je van mening bent dat de vastgestelde waarde van de woning in belangrijke mate onjuist is, dan kun je bezwaar indienen. Het bezwaar dient wel goed onderbouwd te worden. Een bezwaarschrift dient binnen zes weken bij de gemeente te zijn ingediend. Bij tijdgebrek kun je een kort omschreven pro-forma bezwaar indienen.

Een goede manier om een bezwaar te motiveren, is aan de hand van het taxatieverslag van de gemeente. Dit verslag is bij de gemeente te verkrijgen. Via de site van de gemeente bij het digitaal loket of WOZ-portaal met behulp van het aanslagnummer. In dit verslag staan de woningen waarmee jouw woning is vergeleken. Let vooral op inhoud, oppervlakte en ligging, deze kunnen flink verschillen. Je kunt ook zelf een taxatierapport laten opmaken, of wellicht heb je nog een recent taxatierapport om het bezwaar te ondersteunen.

Indien een bezwaar wordt toegewezen, dan kun je van de nieuwe waarde uitgaan. Let daarbij op dat eventueel teveel betaalde gemeentelijke- en waterschapslasten worden gerestitueerd.

WOZ als taxatierapport
Een WOZ-beschikking is de waarde van je woning in het economisch verkeer volgens de gemeente. Het is dus een waardeverklaring. Zo zien veel geldverstrekkers van hypotheken dit ook. Je kunt zo een taxatierapport uitsparen of tussentijds de rente met enkele tienden verlagen bij voldoende overwaarde. Geldverstrekkers gaan verschillend met deze waarde om. Je doet er goed aan te informeren bij een leningverstrekker of financieel adviseur wat de WOZ- beschikking in jouw geval kan betekenen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet