Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

WOZ-waarde openbaar gemaakt

Auteur: Mister Money dinsdag 27 december 2011
De WOZ-waarde van woningen, bedrijfspanden en monumenten wordt openbaar. Zo wil staatssecretaris Frans Weekers van FinanciŽn huizenbezitters meer inzicht geven in de WOZ-waarde van hun eigen woning. Zij kunnen deze immers vergelijken met die van andere panden. Dat schrijft Weekers dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De WOZ-waarde van een pand of woning is wordt gebruikt om de hoogte van belastingen als de onroerend zaakbelasting (ozb) en de watersysteemheffing vast te stellen. Ook voor het bepalen van het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting is de WOZ-waarde van belang.

Meer inzicht
Op dit moment is het voor veel woningbezitters onduidelijk hoe de WOZ-waarde van hun woning is vastgesteld, stelt Weekers. Zij krijgen ieder jaar een beschikking op de deurmat, zonder te weten waar deze op gebaseerd is en hoe de WOZ-waarde zich verhoudt ten opzichte van bijvoorbeeld die van de buren.

Weekers hoopt zat zijn plannen leiden tot meer acceptatie van de WOZ-waarde en minder bezwaarschriften. Nu is de WOZ-waarde van andermans huis alleen onder strikte voorwaarden op te vragen. Door deze beperking op te heffen wordt het voor huizenbezitters duidelijker hoe de WOZ-waarde van hun woning is bepaald.

Naast het openbaar maken van de WOZ-waarde wordt per 1 januari 2012 een nieuw model taxatieverslag ingevoerd. Volgens de staatssecretaris heeft het nieuwe taxatieverslag in een proef tot veel tevreden reacties geleid. Daarom wil hij het nu meteen al in heel Nederland invoeren.

Overleg
Weekers heeft over zijn plannen overleg gehad met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen, de rijksbelastingdienst en de Waarderingskamer. Voor hij het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer stuurt, vraagt hij met het oog op privacyaspecten nog wel advies aan het College bescherming persoonsgegevens (CBP).
 
 

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet