Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Zeg eens AAA

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 9 juli 2008
De afgelopen week heeft Bert Heemskerk van de Rabobank kritiek geuit op de prijsvechters op de spaarmarkt. Hij vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie en van misbruik van het depositogarantiestelsel. De banken financieren dat stelsel zelf, naar rato van hun omvang. Heemskerk zei hierover: “Feitelijk zeggen deze kleine banken in hun advertenties: U hoeft zich geen zorgen te maken, als we omvallen, betaalt de Rabo de schade”. Dit heeft tot felle reacties geleid in de markt. De Rabobank wekt met deze uitingen de indruk dat de kleine nieuwe toetreders onbetrouwbaar zijn en er een grote kans is op faillissement.

De Rabobank schermt graag met haar AAA (triple-A) rating: het hoogste label van betrouwbaarheid dat er uitgegeven wordt. Wat houdt zo’n rating nu eigenlijk in?

Het gaat bij de ratings om kredietwaardigheidbeoordeling. Er zijn twee grote organisaties die de kredietwaardigheid van ondernemingen beoordelen: Standard & Poor’s en Moody’s. Ook overheden kunnen een rating krijgen.

Bij het toekennen van een rating wordt gekeken naar verschillende factoren. Denk hierbij aan het betaalgedrag van een onderneming, de financiële positie, het vestigingsland (betrouwbaarheid van rechtsstelsel). Wie investeert in obligaties van een bedrijf of overheid, verstrekt in feite een lening. Deze lening wil de investeerder graag terugbetaald zien. De rating geeft een oordeel over de mate waarin de onderneming in staat is aan de verplichtingen te voldoen. Een rating is simpelweg noodzakelijk om geld op de kapitaalmarkt te krijgen. Obligaties zonder rating worden gewoon niet gekocht. Een slechte rating betekent dat er een hogere rente vergoed moet worden om investeerders te vinden. Die willen immers een extra vergoeding voor het hogere risico dat ze lopen. De ratings lopen uiteen van D (doodverklaard bedrijf) tot AAA (de hoogst mogelijke rating). In de A, B en C-categorie zijn diverse gradaties: A-, A, A+, AA-, AA, AA+ en AAA (Standard & Poor’s) of A3, A2, A1, Aa3, Aa2, Aa1, Aaa (Moody’s).

Nu is het niet zo dat iedere organisatie die minder dan triple-A heeft op omvallen staat. Ratings binnen de A-categorie worden als ‘gewoon goed’ beschouwd: de kans op betalingsproblemen is niet groot. ING heeft een Aa1, die van Fortis is pas verlaagd van Aa2 naar Aa3. Het IJslandse Landsbanki, de moeder van Icesave, heeft een rating van A2. Diverse Turkse banken bevinden zich echter in de B-categorie, waarvan in het algemeen gezegd wordt dat particulieren er beter niet in kunnen investeren. De vraag is dus of particulieren hun geld er zouden durven stallen als de depositogarantieregeling er niet was.

Sparen hoge rente
Vergelijk op Mister Money alle spaarrentes

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet