Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Zelf je schulden oplossen

Auteur: Mister Money donderdag 6 december 2012
Van professionele hulp hoeft het lang niet altijd te komen wanneer je in de financiŽle problemen zit. Vaak is het heel goed mogelijk om je schulden zelf op te lossen. Wees er wel op tijd bij. Want zolang je niet ingrijpt, groeien schulden alleen maar groter.

Schulden worden problematisch wanneer je de aflossingen niet meer kunt betalen of moeite krijgt het met betalen van de vaste lasten. Dat hoeft niet altijd te komen doordat je meer geleend hebt dan je budget toeliet. Schulden ontstaan ook door vervelende omstandigheden als een ontslag of ziekte waardoor je ineens veel minder gaat verdienen.

Het overzicht kwijt
Zodra je achter begint te lopen met het betalen van je aflossingen en vaste lasten, ontstaan de eerste problemen. Waarschijnlijk weet je nog lange tijd de eindjes aan elkaar te knopen, maar op den duur raak je het overzicht op je uitgaven en achterstanden kwijt.

En dat is het grootste struikelblok bij het oplossen van betalingsproblemen. Brieven blijven ongeopend uit angst voor weer een nieuwe herinnering. En vaak worden er steeds opnieuw leningen afgesloten. Want een paar honderd euro extra schuld maakt toch niet meer uit. Zo stapelen de schulden zich op en is nog maar lastig te achterhalen hoe groot de betalingsachterstanden eigenlijk zijn.

Alles op een rijtje zetten
Het Nibud adviseert daarom om allereerst je financiŽle situatie in kaart te brengen. Maak een overzicht van je inkomsten, je vaste lasten en je schulden. Wat moet je iedere maand precies betalen en hoeveel loop je achter met de aflossingen? Het kan nog een hele klus zijn om al die gegevens bij elkaar te zoeken, maar het loont wel de moeite. Want het wordt zo direct duidelijk hoeveel schuld je precies hebt en hoeveel je in een maand overhoudt of tekort hebt.

Je bespaart meer dan je denkt
Ook kun je direct zien hoeveel je kunt besparen op je uitgaven. Zeg abonnementen op, zet die dure allrisk verzekering om in een WA-verzekering en ga goedkoper boodschappen doen. Er zijn heel wat eenvoudige mogelijkheden om minder geld uit te geven. Vaak sta je er nog van te kijken hoeveel je eigenlijk kunt besparen in een maand. Ook kleine besparingen maken bij elkaar één grote besparing.

Meer verdienen
Een andere optie is natuurlijk om meer te verdienen. Check of je recht hebt op de toeslagen van de overheid, een vrijstelling van de gemeentelijke belastingen of andere voorzieningen zoals bijzondere bijstand. Lees ook: Laat geen geld op de plank liggen!.

Overleg met de bedrijven waar je schulden hebt
Zodra je weer zicht hebt op je inkomsten en uitgaven, kun je contact opnemen met je schuldeisers. Leg uit waarom je niet hebt kunnen betalen en vraag om een betalingsregeling. Mogelijk mag je de rekeningen in termijnen betalen. Of maak zelf een realistische rekensom en stel je eigen regeling voor. Op www.zelfjeschuldenregelen.nl vind je tal van tips over hoe je dit kunt aanpakken en een voorbeeldbrief voor de schuldeisers.

Kom je er niet uit, vraag om hulp
Zit je te diep in de schulden en helpen bezuinigingen en betalingsregelingen niet? Schroom dan niet om hulp in te schakelen. Hoe eerder je schulden aanpakt, hoe groter de kans dat je ze snel kunt oplossen. Bovendien kennen veel kredietbanken en andere instellingen een wachtlijst. Bel je gemeente en vraag waar je terecht kunt voor schuldhulpverlening.

Handige websites:
www.zelfjeschuldenregelen.nl
www.nibud.nl
Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wanneer schulden te groot zijn: schuldregeling
De eerste stap naar hulp bij schulden
Op weg naar een schuldenvrij leven: schuldsanering

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet