Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Zelf je woning verkopen

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 24 september 2008
Waar we vroeger bij het kopen van een woning altijd een makelaar inschakelden (hoe moesten we anders aan het woningaanbod komen?) is het tegenwoordig heel gebruikelijk om te kopen zonder makelaar. Of in ieder geval het zoeken zelf te doen en dan misschien een makelaar in te schakelen voor bijvoorbeeld het onderhandelen en afwikkelen van de koop.

Het verkopen van een woning is tot op heden nog steeds iets waarbij de meeste mensen wel liever een makelaar bij inschakelen. Toch wordt ook hier steeds vaker gekozen voor zelfwerkzaamheid. Ofwel door het hele traject zelf te doen, of door een deel van de activiteiten zelf uit te voeren. Zo’n combinatie is wellicht het verstandigst, aangezien de kennis en ervaring van een makelaar bij verschillende activiteiten zeer bruikbaar zijn.

Zelf verkopen klinkt best eng en het kost zeker een hoop tijd en energie. Daarmee spaar je een behoorlijke berg geld uit: gemiddeld 1,5 procent over de verkoopprijs. Dat is bij een huis van 300.000 euro toch zomaar 4.500 euro. Maar daar moet je dan ook wel het nodige voor doen.

Onderzoek
De verkoper van een woning heeft informatieplicht. Dat betekent dat je de koper moet informeren over alle verplichtingen en gebreken die horen bij jouw huis. Bouwkundige gebreken en luidruchtige buren, maar ook allerlei formele regelingen horen hierbij (erfdienstbaarheden, bestemmingsplan, verkoop regulerende bepalingen – er zijn heel veel regels die mogelijk van toepassing zijn). Lang niet alles weet je zelf zomaar even: dat vergt het nodige onderzoek.

Vraagprijs bepalen
Je kunt een makelaar een indicatie laten geven van de verkoopprijs. Dat doen ze meestal gratis als ze kans maken op een verkoopopdracht. Je kunt ook kijken wat andere huizen in de verkoop hebben gedaan (Kadaster) of doen (huizensites). Daar moet je natuurlijk niet blind op af gaan: jouw huis kan door haar specifieke kenmerken een heel andere verkoopwaarde hebben.

Geďnteresseerden vinden
Allereerst in je eigen omgeving rondbazuinen dat jouw woning te koop komt, maar je kunt ook in een plaatselijk blaadje adverteren. Een goed middel is een eigen website waarop je vooral veel mooie foto’s van je huis plaatst. Deze site houd je interessant door er een weblog op bij te houden met regelmatig een verhaaltje over gebeurtenissen in jouw huis. Met nieuwe foto’s!

Bezichtigingen
Dat kost behoorlijk veel tijd: al die rondleidingen voor geďnteresseerden. Waarbij het risico is dat je het persoonlijk opvat als er negatieve dingen gezegd worden. Het is belangrijk er zakelijk naar te kijken en zeker niet in discussie te gaan.

Onderhandelen
Een lastige en spannende fase. Er is geen handleiding voor omdat het bij iedere woning anders is. Hoe groot is de druk om te verkopen, hoeveel belangstelling is er? Misschien ben je bij ieder bod bang dat er nooit meer een andere bieder komt. Als je hier niet nuchter mee om kunt gaan is het verstandig om dit over te laten aan een professional.

Contractuele afhandeling
Er is een modelkoopcontract dat is opgesteld door onder andere de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Met dit contract kunnen de meeste verkopen goed vastgelegd worden. Het is verstandig om hierbij een notaris te betrekken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet