Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Ziek in het buitenland, wie betaalt?

Auteur: Mister Money maandag 9 december 2013
Stel, je loopt tijdens je vakantie op een tropisch eiland een vervelende infectie op. Je belandt in het ziekenhuis en moet daar enkele weken blijven. Wie betaalt die kosten dan? Probeer altijd te voorkomen dat je met torenhoge ziekenhuisrekeningen van je vakantiebestemming terugkomt.

Tegenwoordig is iedereen verplicht verzekerd tegen ziektekosten via de basis ziektekostenverzekering. Deze zorgverzekering dekt niet alleen de kosten van medische zorg in Nederland, maar ook in het buitenland en wel wereldwijd. Kom je in een buitenlands ziekenhuis terecht voor spoedeisende medische zorg? Dan krijg je die kosten vergoed ter hoogte van wat in Nederland gebruikelijk is.

Bijbetalen
In veel landen is een vergoeding naar Nederlands tarief ruim voldoende. Maar ga je naar een relatief duur vakantieland zoals Canada of de Verenigde Staten, dan kan een ziekenhuisbezoek wel eens duur uitpakken. De zorgkosten liggen daar flink hoger dan in Nederland. Dat betekent dat je later de kosten die boven het Nederlandse tarief uitkomen, zelf moet betalen.

Om ook in relatief dure vakantielanden voldoende verzekerd te zijn voor medische kosten, kun je een aanvullende dekking binnen de zorgverzekering regelen. Of sluit een reisverzekering af met een goede dekking voor medische hulp.

Europa
Word je plotseling ziek in één van de landen van de Europese Unie, dan kun je kiezen hoe je de medische kosten vergoed wilt krijgen. Het gaat of om een vergoeding volgens Nederlands tarief of volgens lokaal tarief. Soms kan het gunstig zijn om voor deze laatste optie te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer de regels en vergoedingen in dat land gunstiger zijn dan in Nederland. Laat je wel goed voorlichten, want er kunnen afwijkende regels gelden! Het gaat om de hele EU en om de volgende verdragslanden: Zwitserland, Liechtenstein, BosniŽ, ServiŽ, Montenegro, KaapverdiŽ, KroatiŽ, AustraliŽ, Marokko, Turkije en TunesiŽ.

Verzekeringsbewijs mee op vakantie!
Een buitenlandse zorgverlener wil overigens wel graag zeker weten dat je verzekerd bent. In de landen van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en AustraliŽ kun je dat aantonen met de European Health Insurance Card (EHIC). Deze zorgpas kun je gratis aanvragen bij je zorgverzekeraar of op EHIC.nl. Let wel: de EHIC is slechts één jaar geldig. In alle overige landen heb je een E-111 formulier nodig om te kunnen aantonen dat je verzekerd bent. Ook dit verzekeringsbewijs vraag je aan bij je zorgverzekeraar. Zorg dat je de EHIC of het E111-formulier altijd bij je hebt in het buitenland. Daarmee voorkom je dat je zorgkosten moet voorschieten of dat je geweigerd wordt voor een medische behandeling.

Kortom:
In principe ben je dus wereldwijd voldoende verzekerd tegen medische kosten via de basisverzekering. Alleen wanneer je spoedeisende medische hulp nodig hebt in een land waar de zorgkosten hoger liggen dan in Nederland, krijg je mogelijk niet alle kosten vergoed. Het gaat nogmaals alleen om de kosten van spoedeisende medische zorg. Onderga je een geplande operatie in een buitenlands ziekenhuis, informeer dan vooraf bij je zorgverzekeraar of je de kosten wel vergoed krijgt. Het is aan te bevelen jaarlijks je zorgverzekering te vergelijken. Een goede site voor het vinden van een goede en goedkope ziektekostenverzekering voor 2014 is Geld.nl. Het raadplegen van meerdere vergelijkingssites is aan te raden omdat de verschillende sites verschillende acties en kortingen kennen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Op vakantie? Reisverzekering wel nodig?
De zin en onzin van een annuleringsverzekering
Tips voor een goed verzekerde vakantie

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!