Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Ziektekosten van 2008 terugvragen

Auteur: Mister Money Maandag 9 maart 2009
De komende weken krijgt de Belastingdienst het druk. Miljoenen mensen zullen hun aangifte voor 2008 opsturen. De Belastingdienst hanteert als streefdatum 1 april. Wie zijn aangifte later wil inleveren dient uitstel aan te vragen. Dit jaar kan men voor het laatst profiteren de aftrekpost bij ziektekosten en andere buitengewone uitgaven.

Je kunt alleen profiteren van de aftrekmogelijkheden als je boven het drempelbedrag uitkomt. De drempel is echter drastisch verlaagd en ligt op 1,65% van het drempelinkomen. Dit kan erop neer komen, dat meer mensen kunnen profiteren van deze aftrekmogelijkheid. Het drempelinkomen is het gezamenlijke inkomen in box 1, 2 en 3. Mensen met een modaal inkomen hebben een drempel van ongeveer 500 euro per persoon.

Aftrekbare kosten
De premie van een aanvullende zorgverzekering (uitbreiding en tandarts) mag dit jaar voor het laatst in aftrek worden genomen bij de Belastingdienst. De nominale premie en de zvw-premie via het inkomen mogen helaas niet meer in aftrek worden genomen.

Andere kosten die afgetrokken mogen worden zijn de eigen bijdragen van bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts,specialist, verloskundige, tandarts, orthodontist of mondhygiŽniste. Wie om medische redenen een bezoek moest brengen aan bijvoorbeeld een therapeut, chirurg of logopedist mag eveneens de eigen bijdrage / eigen risico in aftrek nemen. Ditzelfde geldt voor mensen met lichamelijk of psychische stoornissen die een bezoek hebben gebracht aan de plastisch chirurg, zich hebben laten steriliseren, abortus hebben gepleegd of waar een reageerbuisbevruchting heeft plaats gevonden. Daarnaast zijn de eigen bijdrage voor een oogcorrectie (d.m.v. laserbehandeling), contributie voor de Diabetes Vereniging Nederland, adoptiekosten (niet altijd) en overlijdenskosten aftrekbaar.

Specifieke kosten en chronische ziekte
Als het drempelinkomen in 2008 niet hoger is dan 31.589 euro dan mag je jouw specifieke buitengewone uitgaven verhogen met 13 procent. Onder specifieke uitgaven kunnen de volgende zaken vallen: voorgeschreven geneesmiddelen, huisapotheek, verzorging of verpleging, hulpmiddelen, zieken- of invalidenvervoer, dieet op doktersvoorschrift, extra gezinshulp en extra uitgaven voor kleding en bed. Meer informatie en voorwaarden zijn te vinden op de website van de Belastingdienst. Vaak is een medisch voorschrift een goed overtuigingsmiddel (indien er om gevraagd wordt) In een aantal gevallen kunnen belastingplichtigen die jonger zijn dan 65 jaar gebruik maken van een chronischziekenaftrek van 821 euro. Er zijn wel voorwaarden. De belastingplichtige moet voor meer dan 45 procent arbeidsongeschikt zijn of voor meer dan 325 euro aan kosten hebben gemaakt aan specifieke kosten.

Uitgaven die hier in 2008 aan voldoen zijn ondermeer hulpmiddelen als brillen en contactlenzen. Ook sommige (limitatief) diŽten / allergieŽn en Ďbeddengoedí kunnen voor een hoge aftrekpost zorgen.

Deze regeling geldt niet voor mensen die op 1 januari 2008 ouder waren dan 65 jaar. Zij hebben sowieso recht op ouderdomsaftrek van 821 euro. Deze groep mag wel gebruik maken van de ophoging met 13 procent.

Is er sprake van een fiscaal partnerschap en heeft de fiscale partner eveneens meer 325 euro aan kosten gemaakt die aan de aftrekregeling voldoen? Dan hebben jullie recht op twee keer 821 euro. Voor elk chronisch ziek kind dat jonger is dan 27 jaar en waarvoor minimaal 325 euro aan specifieke zorgkosten is gemaakt geldt eveneens extra aftrek van 821 euro. Voorwaarde is wel dat de ouder per kwartaal meer dan 400 euro bijdraagt in het levensonderhoud van het kind (exclusief de ziektekosten).

Een aantal kosten kunnen dit jaar dus voor het laatst in aftrek worden genomen.
Premie aanvullende zorgverzekeringen Ė uitbreiding en tandarts
 • Eigen bijdragen AWBZ en/of Wmo -instellingen
 • Uitgaven voor hulpmiddelen die het gezichtsvermogen ondersteunen, zoals een bril of contactlenzen
 • Adoptie
 • Kosten van begrafenis of crematie, maar ook de kosten van de uitvaart verzekering zelf
 • Bevalling en kraamhulp
 • Aftrek 65-plussers of arbeidsongeschiktheid of chronische ziekte
 • Eventueel verhoogd met aftrek voor je chronisch zieke kind
 • Huisapotheek- standaard 23 euro, tenzij aantoonbaar meer.
 • DiŽten en allergieŽn- deze zijn limitatief
 • Beddengoed Ė denk aan incontinentie en afwijkende kleren
 • Ook reis/ vervoerskosten voor eigen ziekenhuisbezoek etc. zijn in aftrek te nemen per kilometer.

1 reactie verbergen

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 


Reacties:

Datum: 12-3-2009 16:57:19
Naam: B. Tuenter
Bericht: volgens de belastingdienst is de verplichte bidjrage eigen risoco ad € 150 niet aftrekbaar. Wai is juist?  
 
(zie onderstaand)  
(Aftrekbare premies zorgverzekering  
De premies voor het aanvullende pakket van uw zorgverzekering, die u hebt betaald aan uw zorgverzekeraar, zijn aftrekbaar. De aftrek is beperkt tot de premies over maximaal 12 maanden.  
 
Let op!  
 
Sinds 1 januari 2008 zijn het vaste bedrag voor het basispakket en de inkomensafhankelijke bijdrage die u hebt betaald voor een zorgverzekering niet meer aftrekbaar. Ook het bedrag van uw verplichte eigen risico van € 150 is niet aftrekbaar.)  

Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Als de spaarrentes negatief worden, haal ik mijn geld van de bank
Ja Nee
Zorgalert 2018