Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Ziektekostenverzekering vanaf 1 januari 2006

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Woensdag 13 juli 2005
Het is zover. De Eerste Kamer heeft op 14 juni j.l. ingestemd om per 1 januari 2006 één basisziektekostenverzekering in te voeren. Vanaf dat moment is er geen verschil meer tussen een ziekenfondsverzekering en een particuliere verzekering. Indien de invoering tot een chaos leidt, dan kan er alsnog tot uitstel besloten worden.

Waarom?
Met de invoering van de basisziektekostenverzekering wil de overheid een marktwerking creëren onder de zorgverleners. Dit moet de groeiende kostenstijging van de gezondheidszorg in de toekomst beperken.

Voor wie?
Op enkele uitzonderingen na moet iedere burger (in Nederland wonend en/of werkend) zich wettelijk verplicht verzekeren op straffe van een boete.

Wat is de dekking?
De exacte dekking is nog niet bekend, maar deze zal in grote lijnen overeenkomen met de huidige basis-ziekenfondsdekking. De dekking wordt vastgesteld en bijgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid, maar uitgegeven door de zorgverzekeraars. De basis-verzekering mag nooit geweigerd worden door een zorgverzekeraar. Gezondheid, leeftijd of inkomen spelen dus geen rol.

Indien zaken niet verzekerd zijn in het basis-pakket, kan dit worden opgelost met aanvullende verzekeringen.

Wat zijn de kosten?
Het procentuele deel dat nu via de werkgever wordt ingehouden stopt per 1-1-2006. In plaats daarvan komt er een niet-inkomensafhankelijke nominale premie. Verwacht wordt dat deze premie tussen de E 1000-1200.-- per jaar zal zijn. Daarnaast komen eventueel nog de premies van aanvullende verzekeringen. Kinderen tot 18 jaar betalen geen premie.

Om een ziektekostenverzekering toegankelijk te houden voor iedereen, wordt per 1 januari de zogenaamde zorgtoeslag ingevoerd, afhankelijk van het inkomen. Deze regeling verloopt via de belastingdienst.

Tip: Eventueel kan nog een extraatje worden verkregen door de TBU-regeling, welke reeds op 1 januari 2004 is ingevoerd! Vraag ernaar bij uw belastingconsulent.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Toch geen eigen bijdrage spoedeisende hulp
Zorgverzekering in 2013
Aantal wanbetalers zorgverzekering groeit
Meer mensen wisselen van zorgverzekeraar
Grote verschillen doelgroepgerichte zorgpolissen

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!