Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De zin en onzin van een annuleringsverzekering

Auteur: Mister Money maandag 9 december 2013
Je krijgt het standaard aangeboden bij het boeken van een vakantie: een annuleringsverzekering. Veel mensen sluiten zo’n verzekering af, maar vragen zich tegelijkertijd af of dat eigenlijk wel zinvol is. Wat regelt een annuleringsverzekering nu eigenlijk precies en wanneer heb je er wat aan?

Op de dag van je vertrek naar een zonnig oord, krijg je te horen dat je moeder ernstig ziek in het ziekenhuis is opgenomen. Acuut besluit je dat dit niet het juiste moment is voor een vakantie en je blaast je reis af. Gelukkig heb je een annuleringsverzekering en krijg je later de verschuldigde reissom terug van de verzekeraar.

Voor dit soort situaties is een annuleringsverzekering ideaal. De verzekering dekt de reissom als je je reis moet annuleren door een onvoorziene bijzondere gebeurtenis. Dat kan een plotseling overlijden zijn van een naast familielid, plotselinge werkloosheid of wanneer je grote schade lijdt, denk aan een afgebrand woonhuis.

Het gaat niet alleen om annulering voordat je op het vliegtuig stapt, maar ook als je al op je vakantiebestemming bent en je vakantie voortijdig moet afbreken. De annuleringsverzekering vergoedt vervolgens dat deel van de reissom dat verschuldigd blijft als de reis- of huurovereenkomst wordt geannuleerd.

Lang niet alles is gedekt
Een annuleringsverzekering dekt de kosten van annulering in vrij veel situaties. Maar houdt er rekening mee dat lang niet alles gedekt is. Stel, je kind wordt ziek en je wilt je vakantie afbreken. Dan krijg je de resterende kosten van je vakantie niet vergoed. Het gaat immers niet om een ernstige ziekte. Een dierbare vriend overlijdt terwijl je aan de andere kant van de wereld zit. De kosten van je resterende vakantie krijg je niet terug, want het betreft geen naaste familie. Bedenk dat verzekeraars niet scheutig zijn met uitkeren.

Wel of niet zinvol?
Heb je een vakantie geboekt van duizenden euro’s en voor een langere periode? En wil je het risico niet lopen dat je voor niets een grote reissom betaalt? Sluit dan een annuleringsverzekering af. Gaat het om een stedentrip van een paar dagen en kun je die paar honderd euro wel missen als de reis plots niet doorgaat, dan is een annuleringsverzekering niet nodig. Uitgangspunt is dus of je de kosten van je niet gemaakte vakantie kunt en wilt dragen.

De premie van een annuleringsverzekering bedraagt ongeveer 3,5 tot 4,5 procent van de volledige reis- of huursom. Bij een reissom van 3000 euro is dat gemiddeld zo’n 120 euro.

Extra’s
Sommige verzekeraars voegen extra gronden toe waarop je je reis geldig mag annuleren. Zo kennen veel verzekeringen een vergoedingsregeling toe voor niet genoten vakantiedagen in verband met reisvertraging door boot, bus, trein of vliegtuig naar de vakantiebestemming. En bij sommige verzekeraars mag je de reis ook annuleren bij ernstige ziekte van een huisdier zoals een hond, kat of paard. Vaak wel tegen een extra premie.

Tip
 • Ga je met vrienden op vakantie? Let er dan op dat jullie allemaal op dezelfde polis staan. Als je vrienden moeten annuleren, mag jij dat ook.
 • Sluit je annuleringsverzekering op tijd af. Verzekeraars eisen dat je de verzekering geruime tijd voor je vertrek afsluit, maximaal twee weken na de boeking.
 • Annuleringsverzekeringen zijn soms ingebouwd in een doorlopende reisverzekering. Je hoeft dan niet steeds opnieuw een annuleringsverzekering af te sluiten.


Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Op vakantie? Reisverzekering wel nodig?
Ziek in het buitenland, wie betaalt?
Tips voor een goed verzekerde vakantie

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!