Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Zo verzilver je de waarde van je woning

Auteur: Mister Money woensdag 11 december 2013
Kun je wel wat extra financiŽle ruimte gebruiken, maar zit je vermogen vast in je woning? Dan bestaat er natuurlijk de mogelijkheid om je woning te verkopen en kleiner te gaan wonen. Maar ook als je niet wilt verhuizen zijn er een paar mogelijkheden waarmee je de waarde van je woning toch kunt verzilveren.

Om bakstenen om te kunnen zetten in contanten, zonder je huis te verkopen, moet er sprake zijn van overwaarde op je woning. Overwaarde ontstaat als je al een deel van je hypotheek hebt afgelost of als de waarde van je woning flink gestegen is. Meer hierover lees je in het artikel: Wat is de overwaarde van je woning?

Drie manieren om de overwaarde op je woning te verzilveren:
1. Een tweede hypotheek nemen
Een tweede hypotheek is een populaire manier om het geld dat vastzit in je woning, vrij te maken. Je sluit naast je huidige hypotheek nog een hypotheek af waarmee je niet hoeft af te lossen op de hypotheekschuld, bijvoorbeeld met een krediet- of aflossingsvrije hypotheek. Ook zijn er tegenwoordig speciale opeethypotheken, speciaal voor mensen (vooral senioren) die al een groot deel van hun hypotheek hebben afgelost. Lees verder in het artikel: Tweede hypotheek, maar welke?

2. Bestaande hypotheek verhogen
Ook via een verhoging van je hypotheek kun je de overwaarde omzetten in contanten. De notaris schrijft dan een hoger hypotheekbedrag in het hypotheekregister. Zo kun je meer lenen dan je in werkelijkheid nodig hebt voor de koopsom van je woning. Uiteraard moet je hypotheekverstrekker wel instemmen met de verhoging van je hypotheek.

3. Hypotheek omzetten of oversluiten
In plaats van een tweede hypotheek af te sluiten, kun je ook een deel van je huidige hypotheek omzetten in een krediet- of aflossingsvrije hypotheek of je hele hypotheek oversluiten. Laat je dan wel goed voorlichten, aan het oversluiten van een hypotheek kunnen flinke kosten verbonden zijn.

Kosten vaak doorslaggevend
Hoe jij het beste de overwaarde van je woning kunt verzilveren is vooral afhankelijk van je persoonlijke situatie. Maar ook de kosten en voorwaarden van bovenstaande mogelijkheden zijn vaak doorslaggevend. Meer over de kosten lees je in het artikel: Overwaarde cashen, let op de kosten!

Tips:
 • Omdat een notaris kosten in rekening brengt voor het verhogen van de hypotheek, is het slim om al bij het afsluiten van de hypotheek een hoger bedrag te laten inschrijven. Dat scheelt je later weer tijd en geld.
 • Hoewel er overwaarde in je huis kan zitten, wil dat nog niet zeggen dat je hypotheekverstrekker akkoord gaat met een verhoging van het hypotheekbedrag of het verstrekken van een tweede hypotheek. Naast de waarde van je woning tellen ook zaken al inkomen en schulden mee als criteria voor het verstrekken van een lening!
 • Bij sommige geldverstrekkers mag je de hele hypotheek omzetten naar een krediethypotheek. Toch is dat niet verstandig. Mochten de huizenprijzen dalen, dan blijf je met een restschuld zitten. Bovendien moet je door de variabele rente, de wisselende woonlasten kunnen dragen.
 • Gebruik je de overwaarde van je woning voor verbetering of verbouwing van je woning, dan is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar.


Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Overwaarde cashen? Let op de kosten!
De overwaarde van je woning slim benutten
Tweede hypotheek, maar welke?
Wat is de overwaarde van je woning?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet