Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Heeft u te maken gehad met zorg-dompers?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Donderdag 23 februari 2006
Inmiddels is het nieuwe zorgstelsel ingevoerd. Na een tijd van 'gewenning', heeft iedereen daar wellicht zijn eigen ideeŽn over. Er zijn mensen die er voordeel bij hebben en er zijn mensen er op achteruitgaan. Uit diverse peilingen blijkt, dat het vertrouwen in het zorgstelsel er echter niet beter op is geworden. Er is flink het zorg-stelsel gehakt en dan vallen er spaanders! Wat zijn de dompers tot heden bij enkele partijen?

Belastingdienst
Het jaar begon al slecht. De zorgtoeslag - welke de hogere maandpremie zou moeten drukken - kwam in veel gevallen te laat. Dit kwam door grote drukte bij de belastingdienst, foutjes bij de belastingdienst en het foutief invullen van toeslagformulieren. Dit heeft tot resultaat gehad, dat veel gezinnen in Nederland met een inkomsten achterstand zijn begonnen. Inmiddels zouden de zaken op orde moeten zijn.

Verzekeraars
Verder zitten veel verzekeraars met de handen in het haar. Door diverse veranderingen op fiscaal gebied hebben veel verzekeraars met man en macht geprobeerd om met diverse nieuwe wetgevingen mee te gaan. Ook de no-claim regeling (een extraatje voor mensen die terughoudend zijn met ziekte-kosten in het basispakket), de vele vragen en offerte-aanvragen van (kandidaat) verzekerden leveren veel extra administratie en kosten op.

Premies
Over de premies is altijd veel te doen geweest; hoe hoog zou deze immers worden? Nu de premies bekend zijn, is het weer afwachten hoe hoog de premies volgend jaar worden. Naast de reguliere jaarlijkse indexering spelen er nog twee andere zaken mee; het eerste is dat enkele verzekeraars de premie laag hebben gehouden om zo 'zieltjes' te winnen. Dit kan worden bekostigd, door - nu niet meer verplichte - opgebouwde reserves, aan te breken. Als tweede is het nog maar de vraag of de grondslagen van het stelsel - door betere concurrentie goedkopere zorg - waargemaakt zal worden. Er wordt hier en daar al gesproken over een basis-premie van boven de E100.-- in 2007!

Overstappers
Door de invoering is/was het gemakkelijk overstappen naar een andere verzekeraar. Er zijn naast de premie-verschillen namelijk behoorlijk grote dekkings-verschillen - niet zozeer in de basisdekking, maar voornamelijk de aanvullende dekking. Verwacht wordt dat ongeveer 20% van de Nederlanders wisselt van verzekeraar. Dat zijn er nogal wat en ook daar zullen problemen de kop op steken. Denk daarbij aan: Premie-terugstorting van de oude verzekeraar laat op zich wachten (tip; zet automatisch incasso stop) en betalingsproblemen door onduidelijkheden en lange wachttijden door administratie.

Loonstrook
Het loonstrookje is veelbesproken onderwerp geweest en dan met name wat eronder aan de streep staat. Naast de diverse foutieve loonstroken (500 duizend mensen ontvingen verkeerde loonstrook) zal dat - op straffe van aan forse boete- in februari niet meer het geval zijn.

Hieronder staan een aantal groepen die er op achteruit lijken te zijn gegaan:

Gepensioneerden;
Veel gepensioneerden hebben in januari de eerste specificatie ontvangen. Dit wekte veel vragen op bij ouderen, want het netto-inkomen daalde met soms aanzienlijk. Dit komt, omdat er een inkomensafhankelijke (4,4%) bijdrage naast de zorgverzekering betaald dient te worden- bij werkenden is dit overigens 6,5%. Gepensioneerden die particulier verzekerd waren en/ of een tegemoetkoming ontvingen worden het hardst getroffen. Veel gepensioneerden gaan er dus in het nieuwe stelsel op achteruit.

Ambtenaren;
Ook de ambtenaren zijn behoorlijk geschrokken van een inkomens-terugval. Dit kan in sommige gevallen oplopen tot E 170.- euro netto per maand. Dit is voornamelijk te wijten aan het afschaffen van een luxe zorgbonus, die werd uitgekeerd als tegemoetkoming in de zorgkosten.

Gezinnen met kinderen boven de 18;
Kinderen onder de 18 zijn 'gratis' meeverzekerd bij de ouders. Echter indien deze 18 jaar of ouder worden, dienen deze zelf een verzekering te hebben. Met een thuiswonend studerend kind welke niet werkend is, betekent dit een aanzienlijke kostenstijging.

Gezinnen met 1-1,5 inkomen;
Gezinnen met slechts ťťn kostverdiener, of waar de partner ook nog een part-time baan heeft, zullen de kosten stijgen, want niet altijd kan gebruik worden gemaakt van compensatie-regelingen. Voorheen werd een deel van de ziektekosten betaald via het inkomen, met daarnaast een nominale premie; de partner hoefde alleen de nominale premie te betalen. Nu dienen beide nagenoeg de volle bak premie te betalen.

Uitkerings-gerechtigden;
Ook de uitkeringsgerechtigde heeft een inkomensdaling gemerkt. Zeker de minima zullen ondanks de compensatie, de nieuwe duurdere premie in de portemonnee voelen.

Afsluitend
De overheid heeft beloofd, dat de koopkracht er niet op achteruit gaat. Uit diverse cijfers en onderzoeken blijkt dat dit vooralsnog niet het geval is. Het is echter wel zo, dat het hele zorgstelsel, de loonstroken, de partijen, de diverse compensaties/lasteverlichtingen en de individualiteit het geheel erg complex maken. Het komend jaar kan de balans worden opgemaakt en kunnen eventueel nieuwe compensatie-regelingen komen.
Nog even geduld dus!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Toch geen eigen bijdrage spoedeisende hulp
Zorgverzekering in 2013
Aantal wanbetalers zorgverzekering groeit
Meer mensen wisselen van zorgverzekeraar
Grote verschillen doelgroepgerichte zorgpolissen

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet