Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Zorg voor je nieuwe zorgverzekering

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 21 januari 2009
Heb jij eind 2008 besloten dat je een andere zorgverzekering wilde? Ben je toen aan het vergelijken geslagen en heb je jouw oude zorgverzekering opgezegd vr 31 december? Dan is het belangrijk om zeker te weten dat je nieuwe zorgverzekering in orde is.

De maand januari heb je nog de tijd om je nieuwe zorgpolis in orde te maken. Per 31 januari moet deze echter wel helemaal rond zijn, de ingangsdatum is dan altijd met terugwerkende kracht 1 januari. Anders zou je immers in de maand januari onverzekerd kunnen zijn en dat mag niet.

Wie per 1 februari nog geen nieuwe zorgverzekering heeft afgesloten komt in de problemen. We zijn allemaal verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben in ieder geval een basisverzekering. Of je een aanvullende verzekering afsluit mag je helemaal zelf weten, maar die basisverzekering moet er zijn.

De boete bedraagt 130% van de nominale premie over de periode dat je ten onrechte niet verzekerd bent geweest. Daarbij wordt een maximale periode van 5 jaar gehanteerd. Ondertussen worden de kosten die voor jouw ziektekosten gemaakt worden niet vergoed.

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) legt de boete op, al vindt de uitvoering door de zorgverzekeraars plaats. Er kunnen natuurlijk uitzonderingssituaties zijn waarin de boete toch niet toegepast wordt: dat is altijd ter beoordeling aan het CVZ.

Het in rekening brengen van de boete gebeurt in principe pas als je alsnog een nieuwe zorgverzekering afsluit. Dat zou betekenen dat degenen die daar niet toe overgaan eigenlijk nooit opgemerkt worden. Daar wordt aan gewerkt door de regering: de bedoeling is om een bestand met iedereen die verplicht verzekerd zou moeten zijn naast een totaalbestand met verzekerden te leggen. Daaruit rollen dan de mensen die onterecht niet verzekerd zijn die kunnen dan een brief thuis verwachten van de minister.

Dat soort rompslomp wil je natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk dat je gewoon voldoet aan je verzekeringsplicht en zorgt dat je nieuwe zorgverzekering uiterlijk 31 januari rond is. Heb je nu nog niets gehoord over de aanvraag die je hebt gedaan? Dan is het verstandig om daar zo snel mogelijk achteraan te gaan.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Ben jij wel goed verzekerd?
Ben jij wel goed verzekerd?
Verlaging zorgpremie niet zeker
Zorgpremies lager door winst zorgverzekeraars
Verzekeraars steeds beter in ontdekken verzekeringsfraude

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financile nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet