Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Enorme toeloop op collectieve zorgverzekeringen

Auteur: Annette Zeelenberg Dinsdag 6 december 2005
De strijd om de basisverzekering is losgebarsten. Verzekeraars zwaaien met grote premiekortingen om vooral grote groepen mensen binnen te halen. En met succes, de collectieve zorgverzekering is enorm populair. Ook valt er binnen het nieuwe zorgstelsel meer te kiezen, de zorgcollectieven schieten als paddestoelen uit de grond.

Nu de invoering van het nieuwe zorgstelsel in zicht is, zijn veel Nederlanders op zoek naar de beste en goedkoopste zorgverzekering. Bij de verzekeraars is de strijd om de klant daarom in volle gang. Ze blijken er heel wat voor over te hebben om vooral grote groepen mensen te contracteren. Ze geven premiekortingen op de collectieve basisverzekeringen (tot maximaal 10 procent) en stellen speciale aanvullende pakketten samen. Consumenten kunnen daar hun voordeel mee doen. Wie zich bijvoorbeeld via zijn werkgever verzekerd tegen zorgkosten, is in veel gevallen goedkoper uit dan de wie zich individueel verzekerd. De meeste jaarpremies voor een collectieve basisverzekering liggen al onder de 1.000 euro. De verwachting is dan ook dat veel mensen zullen overstappen. Accountantsdienst Deliotte berekende zelfs dat volgend jaar 8 miljoen mensen zich collectief zullen verzekeren, tegenover 4,6 miljoen nu. Dat komt neer op de helft van alle verzekerde Nederlanders.

Voordelige contracten
Reden voor de massale overstap is volgens Deloitte vooral de toegenomen mogelijkheid om collectieve verzekeringen af te sluiten. Voorheen konden immers alleen werkgevers contracten afsluiten met zorgverzekeraars. Binnen het nieuwe zorgstelsel staat het iédereen vrij zelf een zorgcollectief te beginnen. Dus ook bijvoorbeeld patiëntenverenigingen, vakbonden of studenten. De onderhandelingen zijn inmiddels in volle gang en de afgelopen weken stroomde het ene na het andere nieuws binnen over nieuwe collectieve verzekeringen. Zo sloot de Ouderenbond Unie KBO een groot contract met Zilveren Kruis Achmea en sleepte FNV Bondgenoten voor haar 1,2 miljoen leden een aantrekkelijke zorgverzekering binnen bij Menzis. Zelfs amateursvoetballers en sporters die zijn aangesloten bij de Nederlandse Sportfederatie kunnen profiteren. De federatie sloot een 'Beter Af Sport-collectief' af bij Zilveren Kruis Achmea die enkele tientjes onder de kostprijs ligt.

Open collectieven
De keuzemogelijkheden in collectieve zorgverzekeringen zijn in 2006 dus fors groter. Voor diegenen die toch niet in de gelegenheid zijn zich via een vereniging, stichting of werkgever te verzekeren, is er een alternatief: het zogenaamde 'open collectief'. Iedereen kan zich bijvoorbeeld vrijblijvend inschrijven bij het open Zorg Collectief van Independer. Deze bemiddelaar op gebied van verzekeringen is in onderhandeling met de verzekeraars om voor individuen een aantrekkelijke collectieve verzekering af te sluiten. Het initiatief loopt storm, begin november stond de teller al op 200.000 inschrijvingen. Reden voor het succes is volgens Independer dat ze geen afspraken maken met slechts één enkele verzekeraar, maar onderhandelt met alle verzekeraars. Ook bij het Verbond voor Zorgverzekerden (VVZ) mogen consumenten zelf een zorgverzekeraar uitkiezen.

De feiten op een rijtje:
 • Binnen het nieuwe zorgstelsel mag iedereen een zorgcollectief beginnen
 • Veel verenigingen, werkgevers en vakbonden hebben dit al gedaan.
 • Consumenten kunnen profiteren van de lage premies van de collectieve basisverzekeringen. Deze liggen naar verwachting onder 1.000 euro.
 • Accountantskantoor Deloitte heeft berekend dat 8 miljoen mensen volgend jaar collectief verzekerd zullen zijn, tegen 4,6 miljoen nu.
 • Er zijn ook 'open zorgcollectieven' waarbij ieder individu zich kan aansluiten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wisselen van zorgverzekeraar - Hoe werkt het?
Natura of restitutie? - Verschil natura- en restitutiepolis
Inhoud basispakket zorgverzekering - Wat wordt vergoed?
Basisverzekering en kinderen – Wat wordt vergoed?
Collectieve zorgverzekering in 10 vragen

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet