Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Zorgen maken over het pensioengat?

Auteur: Annette Zeelenberg dinsdag 9 januari 2018
Door een tijdje niet te werken of vaak van baan te wisselen kun je te maken krijgen met een pensioengat. Veel Nederlanders zijn zich daar nauwelijks van bewust. Terwijl een forse inkomensachteruitgang tijdens je pensioen vervelend genoeg is. Probeer daarom om een pensioengat te voorkomen.

De laatste jaren is duidelijk geworden dat steeds meer Nederlanders te maken krijgen met een inkomensachteruitgang op het moment ze met pensioen gaan. De tijden dat mensen hun hele leven bij dezelfde baas werkten, zijn immers voorbij. Ze wisselen vaker van baan of zitten een tijdje zonder werk. Daardoor lopen ze een breuk op in hun pensioenopbouw. Ook herintredende vrouwen hebben al snel te maken met een pensioengat, doordat ze pas op latere leeftijd gaan werken.

Schrikken?
Om te achterhalen of je een pensioengat hebt, kun je aankloppen bij een tussenpersoon of een pensioenverzekeraar of je kunt een zelftest op het internet doen. Over het algemeen wordt aangenomen dat je een pensioengat hebt als je na veertig jaar werken niet over zeventig procent van je laatst verdiende inkomen kunt beschikken. Het gaat dan om het werkgeverspensioen inclusief de AOW-uitkering. Kom je niet aan dat percentage, dan heb je een pensioengat. Moet je daar van schrikken? Dat ligt aan de grootte van het gat. Als je een behoorlijke achterstand in je pensioenopbouw hebt opgelopen, is het verstandig om maatregelen te nemen.

Wensen
Maar vooral is het van belang om eens te bedenken wat je nodig zult hebben tijdens je pensioen. Niet iedereen heeft zeventig procent van het laatste inkomen nodig. Dit is afhankelijk van je levensstijl. Zo zal de één verre reizen willen maken en dus wel over een aardig inkomen willen beschikken. Terwijl de ander hooguit af en toe gaat vissen en dus kan volstaan met wat minder.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Een appeltje voor de dorst tijdens je pensioen
Belastingvoordelen pensioengat vaak onbenut
Pensioen en lijfrente

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet