Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Zorgen om beleggingspolissen

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 30 juli 2008
Beleggingsverzekeringen zijn al sinds eind 2006 doorlopend in het nieuws. En nog steeds duiken er nieuwe berichten op over de zogenaamde woekerpolissen. Onder meer veel huizenbezitters maken zich sindsdien zorgen. Wat is er nu eigenlijk aan de hand met deze beleggingsverzekeringen? En wat is er de afgelopen twee jaar allemaal gebeurd?

Alle commotie is ontstaan nadat de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) eind 2006 de resultaten van een onderzoek naar beleggingsverzekeringen publiceerde. Het rapport bevatte een vernietigend oordeel: veel beleggingsverzekeringen waren volgens de AFM complex, ondoorzichtig en relatief veel te duur.

De grootste kritiek bleek te zitten in de ondoorzichtige kostenstructuur van veel beleggingspolissen. Verzekeraars brengen hoge kosten in rekening, zonder dat klanten daarvan op de hoogte zijn. Daarnaast constateerde de AFM dat bij veel verzekeraars de gepresenteerde uitkomsten in de offertes hoger blijken te zijn dan in werkelijkheid wordt opgebouwd.

Hoge kosten
Een groot deel van de premies bleek op te gaan aan kosten: van iedere 100 euro die wordt ingelegd, wordt gemiddeld slechts 60 euro ook daadwerkelijk belegd. Het gaat hier om een gemiddelde. Er zijn inmiddels ook polissen gevonden waarbij ruim 80 procent opgaat aan kosten, terwijl er voor andere beleggingsverzekeringen minder kosten gerekend worden.

Dat niet de gehele premie belegd wordt is begrijpelijk. Verzekerden betalen immers vaak ook premie voor een - aan de polis gekoppelde - overlijdensrisicoverzekering: veelal een kleine 20 procent van de totale premie. Maar de overige 20 ŗ 25 procent brengen de verzekeraars in rekening als kosten voor eigen diensten en die van de tussenpersoon. Het gaat om provisie, kosten voor administratie en beleggingsbeheer. Al deze kosten drukken het rendement van de beleggingen behoorlijk.

De conclusies van de AFM werden al snel bevestigd door diverse consumentenorganisaties. Waaronder de Vereniging Eigen Huis (VEH): ďDe torenhoge kosten die bij beleggingsproducten worden ingehouden, maken een fatsoenlijk rendement nauwelijks mogelijkĒ, zo stelde de vereniging. ďDe fiscale voordelen die beleggingsverzekeringen opleveren, verdampen geheel door de hoge kosten binnen deze productenĒ.

Oprichting van belangenverenigingen
De VEH en de Vereniging van Effectenbezitters besloten daarop samen met een advocaat de Stichting Verliespolis op te richten om de belangen van de gedupeerden te behartigen. Gelijktijdig werd de stichting Woekerpolisclaim (WPC) opgericht door de Vereniging Consument & Geldzaken. Inmiddels hebben zich bij beide partijen samen 175.000 mensen met een woekerpolis aangemeld.

Rechtzaken
De partijen hebben lange tijd onderhandelt met het Verbond van Verzekeraars en de Ombudsman Verzekeringen. Maar zonder het gewenste resultaat, namelijk compensatie voor de gedupeerden. Dit heeft ertoe geleid dat zowel de Stichting Verliespolis als de WPC nu juridisch processen tegen verzekeraars zijn gestart, onder meer tegen Nationale Nederlanden, Fortis (AMEV) en Delta Lloyd. Nationale Nederlanden heeft inmiddels aangegeven de oplossing voor haar klanten te willen zoeken, maar of dat in de vorm van een financiŽle compensatie zal zijn, is nog allerminst zeker.

In augustus 2008 werd bekend dat de WPC een klacht tegen Rabobank Nederland heeft ingediend bij de Ombudsman FinanciŽle Dienstverlening. De klacht betreft de Opmaat Hypotheek waarbij volgens de vereniging circa 25 procent aan kosten wordt ingehouden. De WPC wil dat de Rabobank de klanten met een Opmaat Hypotheek compensatie biedt.

Meer weten over beleggingsverzekeringen? Lees dan:
Wat is een beleggingsverzekering?
Vijf tips voor mensen met een woekerpolis
Beleggingsverzekering, hoe zit dat fiscaal?
Veel hulp voor gedupeerden beleggingspolis

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Een beleggingsverzekering,wat is dat?
Beleggingsverzekering, hoe zit dat fiscaal?
Veel hulp voor gedupeerden beleggingsverzekering
Alternatief voor beleggingspolis op komst!


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet