Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wist u dat de zorgpremie in 2007 zou kunnen stijgen?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Vrijdag 6 januari 2006
Zoals iedereen inmiddels heeft gemerkt, is het verschil tussen particulier en ziekenfonds verdwenen en is er een nieuw zorgstelsel. De invoering is voornamelijk bedoeld om de steeds duurder wordende zorg in Nederland betaalbaar te houden; onder andere door een grotere en betere concurrentie tussen zorgverzekeraars. Zoals het altijd met een invoering van een nieuw systeem gaat, weet niemand of het beoogde doel daadwerkelijk gehaald wordt, maar er wordt in ieder geval flink geconcurreerd; op de premie!

Op basis van allerlei berekeningen heeft de minister van Volksgezondheid voorspeld, dat de basispremie zou uitkomen op ongeveer E 1.100.-- per jaar. Nu blijkt dat bijna alle verzekeraars de basisverzekering, eventueel aangevuld met bijvoorbeeld wachttijdbemiddeling, voor minder kunnen aanbieden. Dat is vrijwel direct het gevolg van een hevige strijd om de gunst van de consument. Dat lijkt erg mooi, maar hoe kunnen de verzekeraars zo hard concurreren als het uiteindelijke doel- betere, betaalbare zorg- van de invoering nog niet gehaald is?

Particuliere verzekeraars waren namelijk verplicht om in de jaren vůůr 2006 een hoog percentage -24%- van de omzet apart te zetten als uitbetaling garantie. Deze verplichting is nu verlaagd tot 8%. Dit betekent, dat er enorme reserves zijn vrijgevallen. Dit geld zou gebruikt kunnen worden om nu een lage premie aan te bieden of om kosten te dekken.

Het is dus maar de vraag of de huidige 'lage' premie zich kan blijven handhaven en kostendekkend zal zijn; ook zonder de 'extra' reserves. In de loop van de tijd zal het nieuwe zorgstelsel zich overigens zelf moeten bewijzen ůf het stelsel inderdaad leidt tot meer 'gezonde' concurrentie en lagere zorgkosten. Uiteraard zal ieder jaar wel een inflatiecorrectie toegepast kunnen worden.

Overigens hebben consumenten ook na 2006 keuzevrijheid en kunnen heel gemakkelijk en zonder de 'lastige' medische vragen van verzekeraar veranderen. Voor de basisverzekering geldt immers een acceptatieplicht. Anders wordt het bij de aanvullende of uitgebreidere verzekeringen. Daar kan nu nog enkele maanden heel gemakkelijk voor worden overgestapt en dat kan erg interessant zijn. Daarna is het heel reŽel, dat er weer selectie plaatsvindt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Toch geen eigen bijdrage spoedeisende hulp
Zorgverzekering in 2013
Aantal wanbetalers zorgverzekering groeit
Meer mensen wisselen van zorgverzekeraar
Grote verschillen doelgroepgerichte zorgpolissen

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet