Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Zorgtoeslag 2010

Auteur: Mister Money Vrijdag 22 januari 2010
Ook in 2010 kunnen mensen in de vorm van de zorgtoeslag een tegemoetkoming in de kosten voor hun zorgverzekering krijgen. Dit hangt af van het toetsingsinkomen, welke gelijk is aan het verzamelinkomen dat middels de belastingaangifte in het voorafgaande jaar berekend is. Personen die geen aangifte doen, kunnen het toetsingsinkomen bepalen door brutoloon, brutopensioen en uitkeringen bij elkaar op te tellen.

Wie al eerder zorgtoeslag aanvroeg, hoeft dat voor 2010 niet opnieuw te doen. Voor het begin van dit nieuwe jaar verstuurde de Belastingdienst aan alle ontvangers van zorgtoeslag een bericht over de hoogte van die toeslag in 2010. Het is erg belangrijk om dat bericht goed te controleren.

Is in 2009 bijvoorbeeld iets veranderd in je inkomen of gezinssituatie of verwacht je dat in 2010? Geef die wijziging dan zo snel mogelijk door, om te voorkomen dat u veel geld terug moet betalen aan het einde van het jaar. Dan berekent de Belastingdienst namelijk de definitieve hoogte van de zorgtoeslag. Daarover krijg je in de loop van 2011 bericht. Een wijziging kan worden doorgeven via internet (www.toeslagen.nl), of via een wijzigingsformulier dat is aan te vragen bij de Belastingtelefoon (0800 0543). Wijzigingen kunnen het hele jaar door opgegeven worden.

Overigens is het nog mogelijk om de zorgtoeslag over 2009 met terugwerkende kracht te ontvangen. Die aanvraag kan nog tot 1 april 2010 opgestuurd worden. In sommige gevallen heb je zelfs langer de tijd, bijvoorbeeld als er sprake is van uitstel voor de aangifte inkomstenbelasting 2009. De zorgtoeslag kan dan nog tot de einddatum van dat uitstel aangevraagd worden.

Om in aanmerking te komen voor de zorgtoeslag, moet aan een aantal criteria voldaan worden. De aanvrager moet achttien jaar of ouder zijn, de Nederlandse nationaliteit en een Nederlandse zorgverzekering hebben en geen al te hoog inkomen ontvangen. Voor alleenstaanden ligt de inkomensgrens in 2010 op 33.743 per jaar, voor mensen met een toeslagpartner (bijvoorbeeld samenwonenden of gehuwden) is dat bedrag vastgesteld op 50.000. Hoe verder het toetsingsinkomen onder deze bedragen ligt, hoe hoger de zorgtoeslag, met een maximum van 735 euro per jaar.

De manier van uitbetalen hangt ook weer af van de hoogte van de zorgtoeslag:
  • Wie meer dan 60 per jaar ontvangt, krijgt de maandelijkse toeslag rond de 20e van de maand.
  • Toeslagen tussen de 24 en 60 per jaar worden in een keer voor het hele jaar uitbetaald.
  • Toeslagen die minder dan 24 per jaar bedragen, worden in eerste instantie niet uitbetaald. Pas nadat de definitieve berekening over het betreffende jaar gemaakt is en deze hoger uitkomt dan 24, wordt het bedrag alsnog uitgekeerd. Dien in zulke gevallen daarom toch altijd een aanvraag in.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zorgtoeslag 2014 - Uitleg en aanvragen
Zorgtoeslag 2013
Zorgtoeslag 2012
Zorgtoeslag 2011
Zorgtoeslag 2009


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken