Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Natura of restitutie? - Verschil natura- en restitutiepolis

Auteur: Redactie Mister Money zondag 8 oktober 2017
Iedere inwoner in Nederland is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Er bestaan drie verschillende soorten zorgverzekeringen waar je uit kunt kiezen: de naturapolis, restitutiepolis of een combinatiepolis. In dit artikel lees je wat het verschil is tussen een natura- en restitutiepolis en wat een combinatiepolis inhoudt.

Verschil natura en restitutie zorgverzekering

Het belangrijkste verschil tussen een natura- en een restitutieverzekering is de vrijheid die je hebt om zelf te bepalen naar welke arts, therapeut of ziekenhuis je gaat. Bij een naturaverzekering heeft de verzekeraar afspraken gemaakt met bepaalde zorgverleners. Dit zijn de zogenoemde gecontracteerde zorgverleners. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan vergoedt de verzekeraar minder dan wanneer je kiest voor een zorgverlener waarmee ze afspraken heeft gemaakt. Doorgaans krijg je 80 procent vergoed van hetgeen je zou krijgen bij een gecontracteerde aanbieder.

Bij een restitutieverzekering ben je vrij om zelf een arts, therapeut of ziekenhuis te kiezen. Welke zorgverlener je kiest, heeft geen invloed op de hoogte van de vergoeding die je krijgt. Daar staat tegenover dat een restitutiepolis vaak duurder is dan een naturapolis bij dezelfde verzekeraar.

Combinatie van naturapolis en restitutiepolis?

Veel zorgverzekeraars kennen ook gecombineerde polissen. Dit wil zeggen dat voor sommige behandelingen afspraken zijn gemaakt met bepaalde zorgaanbieders en je hierbij meer vergoed krijgt dan bij een niet-gecontracteerde zorgverlener. Maar bij andere zorgsoorten heb je vrije zorgkeuze en kun je dus zelf bepalen waar en door welke arts je je laat behandelen.

Als je een combinatiepolis hebt, kun je in de voorwaarden van je zorgverzekering precies zien voor welke zorg er sprake is van gecontracteerde zorgaanbieders en wat de invloed op de vergoeding is als je kiest voor een andere zorgverlener.

Nieuw: Selectief polissen

Sinds 2014 bieden steeds meer verzekeraars een selectief polis aan. Deze verzekeringen werken hetzelfde als een naturaverzekering. De polissen zijn alleen nog goedkoper, omdat de verzekeraar maar met een beperkt aantal zorgverleners afspraken heeft gemaakt. Je mag voor een bepaalde behandeling dan bijvoorbeeld maar naar 10 ziekenhuizen.

Zorgverzekering kiezen – Natura of restitutie?

Bij de keuze voor een natura- of restitutiepolis, is dus vooral van belang of de betreffende verzekeraar afspraken heeft gemaakt met de arts, het ziekenhuis of de therapeut van jouw keuze. Wanneer je een naturaverzekering kunt afsluiten waarbij de zorgverleners van jouw voorkeur zijn aangesloten, is dit doorgaans voordeliger dan een restitutieverzekering afsluiten.

Heb je geen voorkeur voor een bepaalde zorgverlener? En heb je er geen problemen mee voor bepaalde zorg wat verder te moeten reizen als de verzekeraar geen afspraken heeft met zorgaanbieders in jouw buurt? Dan is een naturaverzekering vaak ook een voordeligere optie.

Wil je echter liever zelf kunnen bepalen naar welke zorgverlener je gaat en niet afhankelijk zijn van contracten tussen je zorgverzekeraar en bepaalde zorgverleners, dan ligt een restitutieverzekering het meest voor de hand.

Tip! In de zorggids op de website van je verzekeraar kun je precies zien met welke zorgverleners bij jou in de buurt de verzekeraar afspraken heeft gemaakt. Ook is de verzekeraar verplicht in het vergoedingenoverzicht duidelijk te maken hoeveel je vergoed krijgt als je kiest voor een niet-gecontracteerde aanbieder.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wisselen van zorgverzekeraar - Hoe werkt het?
Inhoud basispakket zorgverzekering - Wat wordt vergoed?
Basisverzekering en kinderen – Wat wordt vergoed?
Collectieve zorgverzekering in 10 vragen
Zorgverzekering bij twee verzekeraars

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet