Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Het nieuwe zorgstelsel 2006

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Woensdag 13 juli 2005
Op 1 januari 2006 wordt het nieuwe zorgstelsel een feit. Het komt er in het kort op neer, dat het onderscheid tussen ziekenfonds en particulieren verdwijnt. Ook de regeling voor ambtenaren en de standaardpakketpolis voor 65+-ers verdwijnen.

Er komt dus één zorgverzekering met noodzakelijke zorg voor iedereen, waarbij de basisvoorzieningen wettelijk zijn vastgelegd. Deze lijkt sterk op de huidige standaardpakketpolis voor ziekenfondsverzekerden.

Verplichting
Iedereen die in Nederland woont en/of werkt is verplicht zich apart tegen ziektekosten te verzekeren. Dus de niet-werkende partners zijn niet automatisch meeverzekerd en dienen dus zelf voor een polis te zorgen. Kinderen tot 18 jaar zijn wel gratis meeverzekerd.

Premieverhoging
Door de verandering zal de nominale premie stijgen tot ongeveer € 1.100.-- per jaar. Dit is voor iedereen gelijk. Daarnaast wordt via de werkgever, uitkerende instantie of de belastingdienst (bij Aow) 6.25% van het inkomen afgedragen tot maximaal € 1.875,--.

Tegemoetkomingen
Door tegemoetkomingen is het de bedoeling dat het stelsel betaalbaar is en dat er niet meer dan 5% van het inkomen wordt besteed aan de basisverzekering.

Via de werkgever ontvangt u de hiervoor besproken 6.25% retour. Tevens wordt er voor ziekenfonds verzekerden geen procentuele ziekenfondspremie meer ingehouden en aan particulier verzekerden wordt geen MOOZ en WTZ-bijdrage meer gevraagd. Het netto inkomen zal daardoor aanzienlijk stijgen.

Voor de lagere inkomensklassen (tot 25.000.-- alleenstaande en tot 40.000,-- gezin) komt er een compensatie in de vorm van een 'zorg-toeslag', verzorgt door de belastingdienst. De toeslag zal afhankelijk zijn van uw inkomens- en persoonlijke situatie. In september 2005 komt daarvoor een aanvraagformulier in de brievenbus. Vul deze op tijd in, bij voorkeur vóór 1 november.

Ook de overheid zal vanaf september met maatregelen komen.

Switchen van verzekeraar?
Alle zorgverzekeraars zijn verplicht een basispakket aan te bieden met de wettelijke basisvoorzieningen en mogen niemand weigeren voor dit pakket.

Uiterlijk 16 december 2005 ontvangt u van uw huidige verzekeraar een voorstel, die zoveel mogelijk aansluit bij uw huidige pakket. Indien u niet reageert op dit aanbod, dan bent u automatisch verzekerd bij uw huidige verzekeraar vanaf 1 januari 2006.

Tot 1 mei 2006 mag u 'switchen'. Indien u daarna niet bent verzekerd heeft u kans op een boete.

Prijsverschillen en service-verschillen in het basispakket kunnen het aantrekkelijk maken om te switchen. Dit mag jaarlijks. Er zijn eigen risico's van 100 tot 500 euro per jaar. Dit zal ook invloed hebben op de premie.

Aanvullende verzekering
Een aanvullende verzekering naast uw basispakket is geen verplichting. Er zit derhalve ook geen acceptatie-plicht voor de verzekeraar op en u mag derhalve geweigerd worden cq tegen afwijkende voorwaarden worden aangeboden.

Afhankelijk van uw wensen op aanvullende verzekeringen kunnen de premies per verzekeraar verschillen. Indien u wenst te switchen, doe dit dan vóór 1 maart 2006. Tot deze tijd zal er voor aanvullende verzekeringen geen weigering bestaan. Let wel: de goedkoopste online zorgverzekeraar is lang niet altijd de beste.

No-Claim
In 2005 is er een no-claim van E 255.-- in het leven geroepen. Indien er geen zorgkosten worden gemaakt, ontvangt u deze korting (of het verschil) van uw ziektekostenverzekeraar.

Kort:
 • Indien u niets onderneemt bent u vanaf 1 januari 2006 verzekerd bij uw huidige verzekeraar.
 • Er is een acceptatie plicht voor verzekeraars en een verzekeringsplicht voor iedereen.
 • Switchen kan (zeker) voor de basis zorgverzekering voordelig uitpakken
 • Tot 1 maart 2006 kunt u zonder acceptatie switchen voor een aanvullende verzekering
 • Op 1 mei 2006 dient u een (basis-)zorgverzekering te hebben
 • Vraag vóór 1 november 2005 de zorgtoeslag aan om deze op tijd te krijgen
 • Let bij switchen op prijs/kwaliteit/service/dekkings-verhouding. Vraag uw tussenpersoon t.z.t. om een persoonlijk advies.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wisselen van zorgverzekeraar - Hoe werkt het?
Natura of restitutie? - Verschil natura- en restitutiepolis
Inhoud basispakket zorgverzekering - Wat wordt vergoed?
Basisverzekering en kinderen – Wat wordt vergoed?
Collectieve zorgverzekering in 10 vragen

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet