Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Zorgverzekering in 2013

Auteur: Mister Money dinsdag 27 november 2012
Elk jaar opnieuw verandert er veel rondom de zorgverzekering. Ook voor 2013 zijn er weer nodige aanpassingen rondom de premie, het basispakket, het eigen risico en de zorgtoeslag. In dit artikel lichten we de belangrijkste veranderingen toe.

Premie blijft gelijk

Sinds de introductie van het nieuwe zorgstelsel in 2006, zijn de premies voor de basisverzekeringen elk jaar hard gestegen. In 2013 blijven deze voor het eerst op hetzelfde niveau als het jaar ervoor. Sommige verzekeraars hebben zelfs een verlaging van de premie kunnen aankondigen. 

Dat de premies dit jaar niet hoeven stijgen komt door het strenge inkoopbeleid op medicijnen dat de verzekeraars het afgelopen jaar hebben gehanteerd. Hierdoor hebben ze fors kunnen sparen, wat ze aan de klant teruggeven door de premie niet te verhogen of zelfs te verlagen. De premies voor de aanvullende verzekeringen zijn wel met 4 tot 5 procent gestegen.

Eigen risico

Aan de basisverzekering is een verplicht eigen risico gekoppeld. Dit is een bedrag tot welke je de zorgkosten die je maakt zelf moet betalen, voordat de verzekering begint met uitkeren. In 2012 was dit verplichte eigen risico 220 euro. In 2013 wordt dit verhoogd naar 350 euro.

Vanaf 2014 wil het nieuwe kabinet Rutte II het eigen risico inkomensafhankelijk maken. Dit betekent dat lage inkomens minder eigen risico gaan betalen en hogere inkomens meer. De exacte invulling hiervan is nog niet bekend.

Inhoud basispakket

Elk jaar opnieuw stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de inhoud van het basispakket. In dit besluit staat vermeld welke zaken verzekeraars minimaal moeten vergoeden in hun basiszorgverzekering en hoe uitgebreid de vergoeding moet zijn. Ook in 2013 zijn er weer een aantal aanpassingen in het basispakket gedaan:
 • Rollators en eenvoudige loophulpmiddelen verdwijnen uit het basispakket
 • Er komt een eigen bijdrage van 25 procent voor de aanschaf voor een gehoortoestel
 • De eigen bijdrage voor tweedelijns geestelijke gezondheidszorg wordt afgeschaft
 • Stoppen-met-roken-programma’s komen terug in het basispakket
 • Er worden maximaal 3 behandeluren aan dieetadvies vergoed
 • Voor kinderen onder de 6 jaar die blijvende tanden krijgen, wordt de fluoridebehandeling vergoed

Ook worden de voorwaarden voor ivf-behandelingen worden aangescherpt. Er blijft recht op maximaal 3-ivf-behandelingen, met de volgende kanttekeningen: 
 • Tot 38-jarige leeftijd van de vrouw is er alleen een recht op een vergoeding bij terugplaatsing van 1 embryo bij de eerste twee pogingen. Bij de derde poging mogen 1 of 2 embryo’s worden teruggeplaatst.
 • Van 38 jaar of 43 jaar mogen alle drie de pogingen 1 of 2 embryo’s worden teruggeplaatst.
 • Vanaf 43- jarige leeftijd van de vrouw is er geen recht meer op vergoeding van ivf-behandelingen.

Zorgtoeslag

Omdat het eigen risico in 2013 fors wordt verhoogd, worden mensen met een laag inkomen hiervoor extra gecompenseerd. Zij krijgen 135 euro meer aan zorgtoeslag. Voor de overige mensen die zorgtoeslag ontvangen, zal deze bijdrage van de overheid waarschijnlijk lager worden.

Verder wordt de maximale inkomensgrens voor de zorgtoeslag verlaagd naar 30.939 euro voor een alleenstaande en 42.438 euro voor samenwonende partners. Nieuw is in 2013 ook dat niet alleen wordt gekeken naar het (gezamenlijke) inkomen maar ook naar het vermogen om te bepalen of je recht hebt op zorgtoeslag. Het eigen vermogen mag niet hoger zijn de heffingsvrije grens in box 3 + 80.000 euro. 

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 



Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Toch geen eigen bijdrage spoedeisende hulp
Aantal wanbetalers zorgverzekering groeit
Meer mensen wisselen van zorgverzekeraar
Grote verschillen doelgroepgerichte zorgpolissen
Besparen op de zorgverzekering

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!